Και όμως: Η μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου που… αγνοούνταν για 38 χρόνια βρέθηκε στην Ινδονησία! [εικόνα]

21/02/19 • 17:37 | UPD 21/02/19 • 21:54

Newsroom eleftherostypos.gr

Η γιγαντιαία μέλισσα -η θηλυκή έχει μήκος 4 εκατοστών- ανακαλύφθηκε το 1958 στην Ινδονησία.

Το μέγεθός της αντιστοιχεί με τον αντίχειρα ενός ενήλικου άνδρα με σαγόνια σαν του σκαθαριού. Η γιγαντιαία μέλισσα του Wallace είναι κάτι παραπάνω από… φανερή.

Για 38 χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν πως είχε εξαφανιστεί αλλά εν τέλει διαψεύστηκαν. Η γιγαντιαία μέλισσα βρέθηκε στο Μαλούκου Ουτάρα της Ινδονησίας.

Ομάδα ερευνητών από τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία βρήκαν μία θηλυκή μέλισσα Wallace (Megachile pluto) να ζει μέσα σε μια φωλιά τερμιτών, δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

«Μας κόπηκε η αναπνοή. Είδαμε το… πετούμενο μπουλντόγκ έντομο που δεν ξέραμε αν υπήρχε στη Γη» λέει ο Κλέι Μπολτ, ο φωτογράφος της ομάδας. «Είδαμε πόσο όμορφα μπορούν να γίνουν τα είδη, ακούσαμε τον ήχο από τα μεγάλα φτερά της, ήταν απίστευτο συναίσθημα», συμπληρώνει.

Η γιγαντιαία μέλισσα -η θηλυκή έχει μήκος 4 εκατοστών- ανακαλύφθηκε το 1958 στην Ινδονησία. Παρόλο που έχει μεγάλο μέγεθος, δεν εντοπίζεται εύκολα και λίγα πράγματα είναι γνωστά. Οι θηλυκές φτιάχνουν φωλιές μέσα σε δέντρα με τερμίτες.

Οι μέλισσες απειλούνται από την αποψίλωση των δασών της Ινδονησίας ενώ λόγο μεγέθους μπαίνουν στο στόχαστρο συλλεκτών. Επίσης δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να προστατεύει αυτό το σπάνιο είδος.

Copy link
Powered by Social Snap