Οι ΗΠΑ ζητούν επιτακτικά να εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Συρία

21/09/16 • 18:46 | UPD 21/09/16 • 18:46

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να φροντίσει ώστε τα πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας να καθηλωθούν στο έδαφος για να μην βομβαρδίζουν πλέον θέσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης και άμαχους πολίτες.

Παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον ζητά μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή της αμερικανορωσικής συμφωνίας της Γενεύης, της 9ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την αποκατάσταση της εκεχειρίας που κατέρρευσε την Δευτέρα και την «απαγόρευση πτήσης» των αεροσκαφών της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Κέρι κάλεσε όλες τις χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν οποιαδήποτε πλευρά επιχειρεί να σαμποτάρει την εκεχειρία και είπε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να τερματιστεί η «σφαγή» στη Συρία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα εναντίον μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας «εντείνει τις αμφιβολίες» για το κατά πόσο η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούν σε όσα προβλέπονται στη συμφωνία της Γενεύης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Λαβρόφ, ο Κέρι είπε ότι ακούγοντάς τον νόμιζε ότι βρίσκεται σε κάποιο «παράλληλο σύμπαν». Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε μεταξύ άλλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπάρξει μια «διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση στο κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Υποστήριξε επίσης ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου θα έχει αποτέλεσμα μόνο στην περίπτωση που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν ταυτόχρονα βήματα. «Διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα. Δεν θα υπάρξει μονομερής κατάπαυση του πυρός», τόνισε.