Μνήμες του εμφυλίου του 1997

Άγρια επεισόδια στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στην Αλβανία [βίντεο]

16/02/19 • 13:48 | UPD 16/02/19 • 14:40

Ανδρέας Ντίνης

Σύμφωνα με τα τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες ενώ πολλοί ακόμα άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Μνήμες του εμφυλίου του 1997 έρχονται στο μυαλό των Αλβανών με τα όσα συμβαίνουν εδώ και λίγη ώρα έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο στα Τίρανα. 

Πολίτες έχουν σπάσει τους αστυνομικούς φραγμούς και τα κλειδώματα  της αστυνομίας έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο του Έντι Ράμα  με τις πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να έχουν εισβάλει μέσα στο Μέγαρο.

Σύμφωνα με τα τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες ενώ πολλοί ακόμα άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τις δεκάδες ρίψεις των δακρυγόνων από την Αλβανική αστυνομία. Τα μέσα της γείτονος αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι στην ταράτσα του Πρωθυπουργικού Μεγάρου και ρίχνουν κατά των πολιτών με σφαίρες καουτσούκ.

Δείτε live

LIVE

LIVE – Protesta kombëtare

Posted by Lulzim Basha on Saturday, 16 February 2019

Την ίδια στιγμή ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα επιδιώξουν τη σύλληψη του Ράμα.

Τα κόμματα της  αντιπολίτευσης έχουν οργανώσει μαζικές συγκεντρώσεις για σήμερα στα Τίρανα με στόχο να φύγει από την εξουσία ο Έντι Ράμα.

Την ίδια ώρα ο Έντι Ράμα  εχθές ανακοίνωσε πως κατά την διάρκεια της διαδήλωσης δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα αλλά στην πόλη του Αυλώνα, οπού είναι και η εκλογική του περιφέρεια.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Έκκληση για ηρεμία από τον Αλβανό Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας  Ιλίρ Μέτα αντέδρασε άμεσα μετά την κλιμάκωση της βίας έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Ο Αλβανός πρόεδρος απευθύνει έκκληση και ζητά αυτοσυγκράτηση για να μην υπάρξουν θύματα. .

«Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης και παροτρύνω τον καθένα για τον περιορισμό της αντιπαράθεσης και της βίας. Οι πολίτες πρέπει να διαμαρτύρονται ελεύθερα και τα θεσμικά όργανα πρέπει να γίνονται σεβαστά»  δήλωσε ο Αλβανός Πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλβανός πρωθυπουργός την Πέμπτη δέχθηκε δέχθηκε επίθεση από τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντι Παλόκα ο οποίος του έριξε μαύρο μελάνι μέσα στο Αλβανικό κοινοβούλιο.

Copy link
Powered by Social Snap