Γερμανικός Τύπος: Φώλιασε οργή στο Βερολίνο

20/09/16 • 12:36 | UPD 20/09/16 • 12:36

To θέμα βεβαίως που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι η νέα ήττα που υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου. Στο επίκεντρο της κριτικής και πάλι η πολιτική της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, η οποία όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung:

«Η πρόεδρος της CDU δεν είπε ρητά ‘κατάλαβα’ αλλά πέρασε το σχετικό μήνυμα στους ανασφαλείς πολίτες και στο εξαγριωμένο κόμμα της». Ωστόσο η εφημερίδα παρατηρεί: «Δεν θα είναι εύκολο για την CDU να ξανακερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους διότι φώλιασε πολύ οργή και ρατσισμός στην Γερμανία. Αλλά με την τοποθέτηση της Μέρκελ την Δευτέρα υπάρχει τουλάχιστον η πιθανότητα ειρήνης στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και έτσι να δοθεί ένα τέλος στην βύθιση της CDU στις εκλογές».

Στις οικονομικές της σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην Κύπρο και σημειώνει: «Καλά νέα μας έρχονται από την περιφέρεια της Ευρώπης. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από «ΒΒ – » σε «ΒΒ» και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη αναβάθμιση στο μέλλον.

Η οικονομία της Κύπρου αυτό το χρόνο θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη 2,7% δηλαδή μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν. Εκτός αυτού αναμένονται βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά για τον επόμενο χρόνο αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εξαρτάται από τον χρόνο απαλλαγής των τραπεζών από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».

Στη Ρωσία οι σκεπτόμενοι ψηφοφόροι έμειναν στα σπίτια τους

Η Welt του Βερολίνου αναφέρεται στις νέες τρομοκρατικές απόπειρες στις ΗΠΑ και σχολιάζει: «Το ό,τι επιστρέφει ο φόβος στη Νέα Υόρκη μπορεί κανείς να το υποθέσει. Ψύχραιμα αντέδρασαν οι πολίτες μετά τις εκρήξεις αναφέρουν οι αρχές. Όμως αυτοί οι πολίτες βλέπουν διαρκώς περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους, ανθρώπους που ελέγχουν τις τσάντες τους πολύ περισσότερο από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Και εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν ψύχραιμοι είναι ένα ζήτημα.

Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα πριν από τις εκλογές, όσο και εάν ακούγεται φοβερό, ευνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του. Ο υποτελής του, διοικητής του Νιου Τσέρσι Κρις Κρίστι, ξεκίνησε ήδη μόνο μια ημέρα μετά τις εκρήξεις να κατηγορεί τους Δημοκρατικούς και τους υποψηφίους τους. Και αυτή είναι μόνο η αρχή».

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει το αποτέλεσμα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών και την νίκη του κόμματος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι δυσαρεστημένοι έμειναν στο σπίτι τους. Η συμμετοχή άγγιξε ένα ιστορικό χαμηλό. Στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη που διαμένουν οι πιο μορφωμένοι αλλά και οι πολιτικά πιο απογοητευμένοι, η βάση της μεσαίας τάξης για τους φιλελεύθερους δεν πήγε να ψηφίσει. Και για αυτό ευθύνεται η έλλειψη προοπτικής. Η αντιπολίτευση αποδείχθηκε αδύναμη και κατακερματισμένη».

Πηγή: Deutsche Welle

Copy link
Powered by Social Snap