ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Θρίλερ στα Σκόπια: Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής

10/01/19 • 18:29 | UPD 10/01/19 • 18:37

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει διασφαλιστεί.

Σε θρίλερ εξελίσσεται συνεδρίαση στην Βουλή των Σκοπιών για την Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση της από την γείτονα. 

Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει ενώ τελικά όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ Κοινοβουλίου για το Σκοπιανό και θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο TV Sitel ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει διασφαλιστεί. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων (ΜΙΑ), ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία που αφορά στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και στη χώρα του και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κίνημα BESA αλλά και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» που είχαν καταθέσει «τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος» μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι στο τέλος θα επιτευχθεί «κάποιος λογικός συμβιβασμός» με το επιχείρημα ότι κανένα αλβανικό πολιτικό κόμμα δεν πρόκειται να επιτρέψει να αποτελέσει το ίδιο τον λόγο για την μη υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν την χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.