Εισαγγελείς μπλόκαραν την απελευθέρωση πρώην βουλευτή στην Τουρκία

07/01/19 • 23:09 |

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες ότι παρείχε βοήθεια στους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για το πραξικόπημα του 2016.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την κράτηση ενός πρώην βουλευτή της αντιπολίτευσης, ώρες αφότου ένα χαμηλότερου βαθμού δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, ενώ δικάζεται για τρομοκρατία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερέν Ερντέμ, ένας πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που έχασε την έδρα του στις εκλογές του 2018, είναι στη φυλακή από τον Ιούνιο και κατηγορείται ότι δημοσίευσε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ ήταν εκδότης μιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας το 2014.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες ότι παρείχε βοήθεια στους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι εισαγγελείς επιδιώκουν να επιβληθεί σε βάρος του ποινή κάθειρξης έως 19 έτη για την κατηγορία της «συμμετοχής σε ένοπλη οργάνωση» και παροχής βοήθειας σε τρομοκράτες, έγραψε το Anadolu. Εντούτοις, το δικαστήριο απεφάνθη νωρίτερα σήμερα ότι θα πρέπει να αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Ώρες, ωστόσο, αργότερα, ένα ανώτερο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση αποφυλάκισης, μετά την έφεση που άσκησε το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη με το επιχείρημα ότι ο Ερντέμ μπορεί να τραπεί σε φυγή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την οικογένεια του Τούρκου πολιτικού ή τους υποστηρικτές του.