25 χρόνια φυλακή για Αμερικανό στρατιωτικό που βοηθούσε το «Ισλαμικό Κράτος»

eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
25 χρόνια φυλακή για Αμερικανό στρατιωτικό που βοηθούσε το «Ισλαμικό Κράτος»

Αμερικανός υπαξιωματικός με βάση τη Χαβάη καταδικάστηκε την Τρίτη να εκτίσει ποινή κάθειρξης 25 ετών, αφού κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι αποπειράθηκε να προσφέρει υλική υποστήριξη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην οποία είχε ορκιστεί πίστη, γνωστοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Ικάικα Κανγκ, 35 ετών, έκλεισε συμφωνία με τους εισαγγελείς και ομολόγησε την ενοχή του. Αφού αποφυλακιστεί, θα τελεί υπό επιτήρηση των δικαστικών αρχών για άλλα τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

«Ο κ. Κανγκ ορκίστηκε να υπερασπίζεται τις ΗΠΑ ως στέλεχος του στρατού μας, αλλά πρόδωσε την πατρίδα του όταν ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και προσπάθησε να της παραδώσει έγγραφα», ανέφερε ο Τζον Ντέμερς, βοηθός εισαγγελέας αρμόδιος για υποθέσεις εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο λοχίας Κανγκ άρχισε το 2016 να προσηλυτίζεται στην τζιχαντιστική ιδεολογία, κι έβλεπε συχνά προπαγανδιστικά βίντεο του ΙΚ στο Διαδίκτυο.

Ομολόγησε στους εισαγγελείς πως σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, πιθανόν εναντίον μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς στη Χονολουλού ή εναντίον του στρατοπέδου της ίδιας του της μονάδας.

Ο υπαξιωματικός, που είχε περάσει εντατική και σκληρή εκπαίδευση, έστειλε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017 έγγραφα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε δύο μυστικούς πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) που παρίσταναν τους ενδιάμεσους του ΙΚ.

Συνελήφθη αφού ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ, σε μια τελετή όμως που αγνοούσε πως οργάνωσε άλλος ένας μυστικός πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Ο συνήγορός του δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ μετά τη σύλληψή του ότι ο λοχίας απέκτησε προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τις αποστολές του στο Ιράκ (2010-2011) και στο Αφγανιστάν (2013-2014), για τα οποία «η κυβέρνηση ήταν ενήμερη αλλά αμέλησε να του προσφέρει φροντίδες».

Δύο αποστρατευμένοι αμερικανοί στρατιωτικοί είπαν επίσης πως ο Κανγκ είχε ψυχολογικά προβλήματα κι επηρεαζόταν εύκολα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version