«Είμαι για όλα υπεύθυνη»,

Η «μίνι Μέρκελ» και οι 5 «μνηστήρες» για τον θρόνο της Άνγκελα

30/10/18 • 10:00 | UPD 30/10/18 • 10:00

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Δεν πάει πολύς καιρός που η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ προβαλλόταν ως η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και το «σκληρό» Βλαντιμίρ Πούτιν!

Δεν πάει πολύς καιρός που η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ προβαλλόταν ως η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και το «σκληρό» Βλαντιμίρ Πούτιν!

Επειδή όλα έχουν ένα τέλος, χθες ήταν η μέρα που η Γερμανίδα καγκελάριος έγραψε το δικό της: «Είμαι για όλα υπεύθυνη», δήλωσε μία μέρα μετά το ταπεινωτικό για το κόμμα της αποτέλεσμα στο κρατίδιο της Εσσης και ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τον Δεκέμβριο την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Η Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος στο επόμενο συνέδριο του CDU, ούτε για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Ομως, δεν παραιτείται από τη γερμανική ηγεσία, αφού είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τη θητεία της.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο Βερολίνο, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της, που εξέτασε τις πολιτικές επιπτώσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες, ύστερα από τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και στην Εσση – δύο πλούσια κρατίδια της ομοσπονδιακής Γερμανίας, που δίνουν το χαρακτήρα της «ατμομηχανής της Ευρώπης», στη χώρα.

Η «σιδηρά καγκελάριος» -όπως την έχουν χαρακτηρίσει- δήλωσε ότι έχει λάβει εδώ και καιρό την απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Επίσης τόνισε ότι το 2021 κλείνει το κεφάλαιο της πολιτικής ζωής για την ίδια, καθώς δεν σκοπεύει να διεκδικήσει κανένα άλλο αξίωμα εντός της Γερμανίας ή στην Ε.Ε.

Είναι αυτονόητο ότι η καγκελάριος Μέρκελ εγκαταλείπει την αρχηγία του κόμματος με βαριά καρδιά, καθώς είναι πεπεισμένη πως ο επικεφαλής της καγκελαρίας και του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο. Ομως, το χαμηλό ποσοστό της Χριστιανικής Ενωσης (Χριστιανοδημοκρατών -Χριστιανοκοινωνιστών) στις εθνικές εκλογές (30,9%) και τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις περιφερειακές αναμετρήσεις στη Βαυαρία και την Εσση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στην καγκελάριο Μέρκελ.

«Το CDU δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες», αναγκάστηκε να παραδεχθεί η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Εσση, όπου καταποντίστηκαν και τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) χάνοντας 11 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Η Αγκελα Μέρκελ αιφνιδίασε τους περισσότερους στο κόμμα της, ανακοινώνοντας πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει την επανεκλογή της στο συνέδριο. Η απόφασή της εκλαμβάνεται από ορισμένους αναλυτές ως προσπάθεια μείωσης της έντονης κριτικής από ορισμένα στελέχη του CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) που την επικρίνουν για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι ευθύνεται για την άνοδο του ακροδεξιού AfD.

Η Μέρκελ βρίσκεται στην αρχηγία του CDU εδώ και 18 χρόνια. Οι πρώτοι κραδασμοί στην ισχυρή αρχηγία της εμφανίστηκαν μετά το 2015, όταν οι Χριστιανοκοινωνιστές (το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία) ενοχλήθηκαν από την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» στο μεταναστευτικό. Η ρήξη του καλοκαιριού ανάμεσα στα «αδελφά» κόμματα ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεχούς αντιπαράθεσης μέσα στην κεντροδεξιά «οικογένεια». Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η καγκελάριος προχώρησε σε παραχωρήσεις προς τους εταίρους της του CSU για να μην διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά αυτό ήταν απλώς η τελευταία πράξη «ενός θεάτρου του παραλόγου».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου