ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ-ΘΡΙΛΕΡ

Αυτά είναι τα επόμενα βήματα στα Σκόπια μετά τη συνταγματική αναθεώρηση

20/10/18 • 19:01 | UPD 20/10/18 • 19:04

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Ζόραν Ζάεφ συγκέντρωσε χθες τις απαιτούμενες 80 ψήφους στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ως προς την πλευρά των Σκοπίων.

Ο Ζόραν Ζάεφ συγκέντρωσε χθες τις απαιτούμενες 80 ψήφους στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ως προς την πλευρά των Σκοπίων.

Mέσα στις επόμενες 20 μέρες θα ακολουθήσουν ακόμα δύο ψηφοφορίες στις οποίες απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 της Βουλής. Σε περίπτωση που ο Ζάεφ συγκεντρώσει την πλειοψηφία, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώνεται οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ και η συνέχεια για το Σκοπιανό θα δοθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα αναμένεται στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι ΗΠΑ ασκούν ισχυρές πιέσεις για την επικύρωση της συμφωνίας.

Χθες το πρωί, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοτσκι να μην υπάρξουν κυρώσεις για τους βουλευτές του που θα ψηφίσουν θετικά. Λίγο αργότερα, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κάλεσε όλους τους βουλευτές των Σκοπίων «να βάλουν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα κομματικά» και να ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους.

Το VMRO

Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό VMRO είχε ζητήσει από το πρωί να διεξαχθεί χωρίς καθυστερήσεις η ψηφοφορία, με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεντρώσει τους απαραίτητους 80 βουλευτές. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλούσε για ανοιχτή ψηφοφορία και διέψευδε τις φήμες ότι επτά βουλευτές του VMRO θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE για να ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση. Οπως είπε, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν από απεσταλμένους ενός κυβερνητικού αξιωματούχου που τους προσέφερε από 250.000 ευρώ αν ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές».
Διαδικασία