Συμφώνησαν οι 28 της ΕΕ σε μειωμένο ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις

02/10/18 • 14:56 | UPD 02/10/18 • 14:56

Newsroom eleftherostypos.gr

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να συμφωνήσουν οι 28 σ’ αυτή την πρόταση οδηγίας που διατυπώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να συμφωνήσουν οι 28 σ’ αυτή την πρόταση οδηγίας που διατυπώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κύρια ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι να ευθυγραμμιστούν οι κανόνες αναφορικά με τον ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις (ηλεκτρονικά βιβλία και εφημερίδες στο Ίντερνετ) με εκείνους των έντυπων αντιστοίχων τους, σε μια εποχή που το χαρτί αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από κάθε είδους οθόνες (smartphones και ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης).

Στα φορολογικά θέματα, πρέπει να επιτυγχάνεται ομοφωνία των 28 χωρών μελών για να μπορεί να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή πρόταση, γεγονός που καθιστά τις μεταρρυθμίσεις δυσκολότερες σ’ αυτόν τον τομέα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει από την πλευρά του τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει, όμως η γνωμοδότησή του δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και τα κράτη μέλη ελέγχουν όλες τις φορολογικές αποφάσεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι 28, στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο: «είναι μια αληθινή πρόοδος (…) οφείλουμε να ζούμε στην εποχή μας και να ξέρουμε πως ένα βιβλίο είναι βιβλίο όπου κι αν έχει γραφτεί».

«Η διάταξη που υιοθετείτε σήμερα θα αποτελέσει ένα αληθινό στήριγμα για τη δημιουργία, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και συνεπώς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap