Τι σημαίνει το «καζάν-καζάν» που είπε ο Ερντογάν

02/10/18 • 09:15 | UPD 02/10/18 • 09:15

Newsroom eleftherostypos.gr

Μέσα στο προκλητικό του παραλήρημα, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την φράση «καζάν-καζάν» αναφερόμενος σε ζητήματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Μέσα στο προκλητικό του παραλήρημα, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την φράση «καζάν-καζάν» αναφερόμενος σε ζητήματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το ‘καζαν-καζαν’», είπε.

Το καζάν-καζάν είναι το γνωστό win-win, ωστόσο στην περίπτωση του Ερντογάν μεταφράζεται περισσότερο σε κάτι τύπου «ή θα πάρουμε και εμείς μερίδιο ή θα έχετε πρόβλημα»…

Προκλητικός Ερντογάν: Κανένα βήμα σε Αιγαίο και Κύπρο χωρίς την Τουρκία

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο τόνισε ότι κάθε βήμα στο Αιγαίο αλλά και στη Κύπρο θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα και στο Αιγαίο έτσι και στη Κύπρο η προτίμηση μας είναι το «καζαν – καζαν»( win-win). Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση η σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους».

Στην ίδια ομιλία τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, με την εμπλοκή τους σε παγκόσμιους πολέμους διεθνώς. μάλιστα τόνισε ότι χρησιμοποιούν την υπόθεση με τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον για να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε διπλωματική διαμάχη για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος μετά από ένα χρόνο στη φυλακή, έχει καταδικαστεί σε κατ’ οίκον κράτηση, με κατηγορίες για υποστήριξη τρομοκρατίας, που ο ίδιος πάντως αρνείται