Ηταν διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του σκηνοθέτη Γιαν Φαμπρ

13/09/18 • 14:44 | UPD 13/09/18 • 15:16

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Γιαν Φαμπρ καλούσε σπίτι του μέλη του θιάσου με πρόσχημα αναπαραστικές τέχνες και τους προσέγγιζε σεξουαλικά. Όσοι δεν ενέδιδαν, τους έκανε χρηματική προσφορά για να μη μιλήσουν.

Η επιλογή του το 2016 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά για να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών στη θέση του αποχωρήσαντος Γιώργου Λούκου, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο Γιαν Φαμπρ δεν μακροημέρευσε και μέσα σε λίγες μέρες από την επιλογή του αντικαταστάθηκε από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Λίγα χρόνια μετά βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.

Ο Φλαμανδός σκηνοθέτης και δημιουργός είναι στο επίκεντρο βαρύτατων κατηγοριών – για άλλη μια φορά – για σεξουαλική όχληση και εκβιασμό προς ηθοποιούς και ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του στον θίασο Troubleyn. «Η ταπείνωση ήταν το καθημερινό μας γεύμα» αναφέρει μια επιστολή που συντάχθηκε από άτομα που πέρασαν από την καθοδήγηση του.

Όπως εξηγούν, ο Γιαν Φαμπρ τους καλούσε σπίτι του με πρόσχημα αναπαραστικές τέχνες και τους προσέγγιζε σεξουαλικά. Όσοι δεν ανταποκρίνονταν, τους προσφερόταν ένα ποσό για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Όσοι αρνούνταν κι αυτό, έβλεπαν το ρόλο τους στην εκάστοτε παράσταση να μειώνεται. Παράλληλα, άλλες μαρτυρίες λένε πως έκανε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τα σώματα γυναικών και μάλιστα ενώπιον του θιάσου.

Ο ίδιος ο Φαμπρ υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας «Εδώ δεν υποχρεώνουμε κανέναν και καμία να κάνει πράγματα που θεωρεί πως υπερβαίνουν τα όριά του». Ταυτόχρονα εξέφρασε και τη λύπη του που οι κατηγορίες παίρνουν τη μορφή δημοσιευμάτων και δεν του δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.