ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΦΙΜΩΝΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΜΕ

Η Ευρωβουλή δικάζει τον Ορμπαν – Ζητούν αφαίρεση ψήφου και αποβολή της Ουγγαρίας από τις Ευρωαποφάσεις

12/09/18 • 08:20 | UPD 12/09/18 • 08:20

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβρος κατά της Ευρώπης και των αξιών της ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος κλήθηκε χθες να παρουσιάσει τις θέσεις και τις πράξεις της κυβέρνησής του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από τις καταγγελίες ευρωβουλευτών ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου.

Λάβρος κατά της Ευρώπης και των αξιών της ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος κλήθηκε χθες να παρουσιάσει τις θέσεις και τις πράξεις της κυβέρνησής του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από τις καταγγελίες ευρωβουλευτών ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Ο Ορμπαν δέχθηκε επιθέσεις από τη δεξιά πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου (το ΕΛΚ, όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία).

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «ποινής» βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, καθώς η κυβέρνηση Ορμπαν έχει δείξει πως περιφρονεί τις ευρωπαϊκές αρχές στην άσκηση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και στο σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ορμπαν φέρεται να έχει εμπλακεί -εμμέσως ή αμέσως- σε σκάνδαλο διαφθοράς και διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει τις χώρες της Ε.Ε. να κινήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 7 της συνθήκης της Ε.Ε. κατά κράτους-μέλους εν όψει κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της. Η διαδικασία κινήθηκε ύστερα από την κατάθεση της έκθεσης σχετικά με την κυβέρνηση Ορμπαν της ευρωβουλευτού των Πρασίνων, Τζούντιθ Σαργκεντίνι. Ενδεχόμενη απόφαση των ευρωβουλευτών κατά της Ουγγαρίας θα οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της χώρας στην Ε.Ε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέλαβε την «υπεράσπισή» του, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις του εναντίον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο Ορμπαν είπε ότι «δεν δέχεται εκβιασμούς», τόνισε ότι βρίσκεται μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις και ότι η Ε.Ε. τιμωρεί την Ουγγαρία επειδή «ο λαός της αποφάσισε να μη γίνει χώρα μεταναστών»! Υψώνοντας τους τόνους, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι «τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση, αλλά «μια χώρα, ένα έθνος».

Το θέμα της Ουγγαρίας δίχασε τους ευρωβουλευτές, που θα κληθούν σήμερα να αποφασίσουν αν θα «αποβληθεί» η χώρα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – Ομάδας στην οποία ανήκουν τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρωβουλής και το ευρωσκεπτικιστικό «Φιντέζ» του Ορμπαν, μίλησε για την κρίσιμη κατάσταση στην Ουγγαρία λόγω των επιλογών της κυβέρνησης. Αλλοι ευρωβουλευτές ήταν ακόμη πιο σκληροί απέναντι στον Ούγγρο πρωθυπουργό: «Πλουτίζουν τα μέλη της κυβέρνησής σας με ευρωπαϊκά κονδύλια, σας θεωρώ ότι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην Ε.Ε.», τόνισε ο Ούντο Μπούλμαν της Σοσιαλιστικής ομάδας. Ακόμη και ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είπε ότι θα ψηφίσει εναντίον της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «δεν γίνονται συμβιβασμοί στο κράτος δικαίου»!

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Σαργκεντίνι ανέλαβε επικεφαλής ομάδας έρευνας για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, ύστερα από την υιοθέτηση μέτρων από την κυβέρνηση, που αποκλείουν το θεσμικό έλεγχο στα πεπραγμένα της και ασκούν έλεγχο στα ΜΜΕ. Επίσης, ο Ορμπαν κατηγορείται ότι στην κυβέρνησή του μοιράζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια μεταξύ φίλων και υποστηρικτών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει την αλληλεγγύη που προβλέπεται από τις συνθήκες απέναντι στους μετανάστες.

Αντίθετα με τον Αυστριακό πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εταίρος του, αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κουρτς- πρόσφερε στήριξη στον Ορμπαν. Ο Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), πρότεινε την ίδρυση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα FIDESZ (Συμμαχία Νέων Δημοκρατών) του Βίκτορ Ορμπαν. Ο Στράχε, το κόμμα του οποίου ανήκει στην ομάδα της Ακροδεξιάς του Ευρωκοινοβουλίου (Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών) έχει πιο πολλά κοινά με το δεξιό κόμμα του Ορμπαν, το οποίο διαφωνεί με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου