Εξαλλος ο πλανητάρχης με τους «ανταρτες»

«Κόλαση» στον Λευκό Οίκο – Ο πεντάλογος των NYT που έκανε έξαλλο τον Τραμπ

06/09/18 • 15:50 | UPD 06/09/18 • 16:11

Newsroom eleftherostypos.gr

Ένα ανυπόγραφο κείμενο, το οποίο φέρεται ότι έγραψε ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ και το οποίο διαβεβαιώνει ότι αγωνίζεται, μαζί με άλλους, εκ των ένδον, εναντίον των "χειρότερων παρορμήσεων" του αμερικανού προέδρου, δημοσίευσε η εφημερίδα The New Yοrk Times.

Ένα ανυπόγραφο κείμενο, το οποίο φέρεται ότι έγραψε ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ και το οποίο διαβεβαιώνει ότι αγωνίζεται, μαζί με άλλους, εκ των ένδον, εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» του αμερικανού προέδρου, δημοσίευσε η εφημερίδα The New Yοrk Times.

Στο συγκεκριμένο κείμενο το πρόσωπο αυτό περιγράφει πώς ο ίδιος και άλλοι προσπαθούν να κρατούν υπό έλεγχο τον Τραμπ. Ο Τραμπ καταδίκασε το «δειλό άρθρο γνώμης» και ζήτησε την αποκάλυψη της ταυτότητας του συγγραφέα του.

Ακολουθούν τα πέντε κυριότερα σημεία του κειμένου:

1. Πολλοί αξιωματούχοι από τους κόλπους της κυβέρνησης αγωνίζονται ενάντια στον Τραμπ

Ο ανώνυμος συγγραφέας του κειμένου της New York Times, με τίτλο »Είμαι Μέλος της Αντίστασης», υποστηρίζει ότι πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανήκουν σε μια ομάδα «σιωπηρής αντίστασης».

Ο συγγραφέας γράφει: «Εργάζομαι στις υπηρεσίες του προέδρου αλλά μαζί με άλλους, ομοίως σκεπτόμενους, συναδέλφους μου, έχω ορκιστεί ότι θα αποτρέπω κάποια σημεία της πολιτικής του και τις χειρότερες παρορμήσεις του» και αναφερόμενος στα πρόσωπα αυτά χρησιμοποιεί τη φράση “ adults in the room” .

Ένα παράδειγμα που δίνει ο συγγραφέας είναι οι πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας παρά την αντίθεση του προέδρου σε αυτές. Σε όλο το φάσμα της κυβέρνησης υπάρχουν πρόσωπα που «επιλέγουν να βάζουν πρώτα τη χώρα». Ο συγγραφέας λέει ότι δεν πρόκειται για «βαθύ κράτος» αλλά για «σταθερό κράτος».

2. Εχουν υπάρξει ψίθυροι για επίκληση της 25ης τροπολογίας  (περί Ανικανότητας του Προέδρου και Διαδοχής)

Η αστάθεια στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ο συγγραφέας, έχει προκαλέσει «πρώιμους ψιθύρους» εντός του υπουργικού συμβουλίου για επίκληση της 25ης Τροπολογίας. Αυτό επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να πάρει την θέση του προέδρου σε περίπτωση απομάκρυνσής του από το αξίωμα, θανάτου, ανικανότητας ή παραίτησης του εν ενεργεία προέδρου.

«Αλλά κανένας δεν ήθελε να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση. Επομένως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε την κυβέρνηση προς την σωστή κατεύθυνση μέχρι– με τον έναν ή τον άλλον τρόπο–να τελειώσει η ιστορία», αναφέρεται στο κείμενο.

3. Στην καρδιά του προβλήματος είναι η ανηθικότητα του προέδρου

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι όσοι συνεργάζονται με τον πρόεδρο γνωρίζουν ότι «δεν έχει κάποιες σαφείς αξίες».

Ο συγγραφέας επικρίνει τις επιθέσεις εις βάρος του Τύπου και υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει αντιδημοκρατικά ένστικτα.

4. Δεν είναι όλα άσχημα και υπάρχουν αφανείς ήρωες

Ο συγγραφέας επισημαίνει κάποια «φωτεινά σημεία» τα οποία η «σχεδόν αδιάκοπα αρνητική κάλυψη της διακυβέρνησης Τραμπ δεν τα αναδεικύνει». Ο ίδιος επικαλείται τα παραδείγματα της απορρύθμισης, της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης του στρατού.

«Αλλά οι επιτυχίες αυτές έχουν σημειωθεί παρά–και όχι χάρις– στο ηγετικό στυλ του προέδρου, ο οποίος ασκεί την εξουσία με τρόπο μικροπρεπή, παρορμητικό και αναποτελεσματικό».

Υπάρχουν ωστόσο αφανείς ήρωες εντός του Λευκού Οίκο και στο στενό κύκλο του, σημειώνει ο συγγραφέας, παρότι πολλοί έχουν χαρακτηριστεί καθάρματα από τα μέσα ενημέρωσης.

5. Ο αείμνηστος γερουσιαστής Τζον Μακέιν  είναι φωτεινό παράδειγμα εντιμότητας

Ο αείμνηστος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είναι ένα «φωτεινό παράδειγμα» εντιμότητας. Ο Μακέιν, με τον οποίον είχε συγκρουστεί ο Τραμπ, ήταν ένας έντιμος άνθρωπος, το παράδειγμα του οποίου θα πρέπει να τιμάται.

«Πάντα θα τον έχουμε ως παράδειγμα–ένα αστέρι για την αποκατάσταση της εντιμότητας στον δημόσιο βίο και στον εθνικό μας διάλογο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με οργή στη δημοσίευση από την εφημερίδα The New York Times, ενός κειμένου χωρίς υπογραφή που φέρεται να έγραψε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησής του, το οποίο διαβεβαιώνει πως αγωνίζεται, μαζί με άλλους, εκ των ένδον, εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» του Αμερικανού προέδρου.

Εξοργισμένος για το κείμενο του αυτοαποκαλούμενου μέλους της «σιωπηρής αντίστασης» που βγήκε από τη σκιά και τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έφθασε μέχρι το σημείο να διερωτηθεί σε μια ανάρτησή του στο Twitter εάν διαπράχθηκε το έγκλημα της «προδοσίας», με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων απαίτησε λίγη ώρα αργότερα η εφημερίδα να αποκαλύψει «αμέσως» το όνομα αυτού του «δειλού», να τον καταδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, εν ονόματι της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, με δεύτερη ανάρτησή του στη ροή του στο Twitter.

Αρνούνται την ευθύνη Πομπέο και Πενς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ο συντάκτης του άρθρο. «Δεν είναι δικό μου» δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Νέο Δελχί, στην Ινδία. Ο Πομπέο, ο οποίος υπηρετούσε προηγουμένως ως διευθυντής της CIA, επέκρινε δημόσια την εφημερίδα για τη δημοσίευση του κειμένου αυτού. «Αν είναι ακριβές (…) δεν θα έπρεπε να έχουν επιλέξει να πάρουν στα σοβαρά τα λόγια ενός δυσαρεστημένου, απατηλού, κακού ηθοποιού και να τα βάλουν στην εφημερίδα τους», σημείωσε ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μετά τον Πομπέο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε, δια του εκπροσώπου του, ότι δεν είναι ο συντάκτης του κειμένου αυτού.

«Ο αντιπρόεδρος υπογράφει τα άρθρα γνώμης τους», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Τζάροντ Έιτζεν, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του Πενς. «Οι New York Times θα έπρεπε να ντρέπονται, όπως και ο άνθρωπος που έγραψε αυτό το ψευδές, γελοίο και άνανδρο άρθρο», πρόσθεσε και κατέληξε: «Είμαστε υπεράνω των ερασιτεχνικών χειρισμών αυτού του είδους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ