Ο Πατριάρχης Μόσχας επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

31/08/18 • 11:55 | UPD 31/08/18 • 14:19

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το βασικό θέμα της συνάντησης είναι το αίτημα μέρους της Ουκρανικής εκκλησίας για να γίνει αυτοκέφαλη και να ανεξαρτοποιηθεί από το πατριαρχείο της Μόσχας. To Οικουμενικό Πατριαρχείο βλέπει θετικά το θέμα του αυτοκεφάλου της εκκλησίας της Ουκρανίας γεγονός που δεν ικανοποιεί τη Μόσχα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχη υποδέχθηκε θερμά τον Πατριάρχη Μόσχα και σε δηλώσεις του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του «κάθε φορά που συναντιόμαστε χαιρόμαστε εκατέρωθεν καθώς βρίσκουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πιστεύουμε στον διάλογο όταν οι πολιτικοί ηγέτες δια του διαλόγου προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα των χωρών του εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όργανο του διαλόγου το Θεόσταλτο για να επιλύουμε τα υπάρχοντα προβλήματα».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε «οι εκκλησίες μας πολλές φορές ήρθαν αντιμέτωπες με προβλήματα τα οποία προκύπτουν και οφείλονται σε θέματα του έξω κόσμου. Κάθε φορά με τη βοήθεια του Θεού βρίσκαμε απαντήσει και ξέραμε πως να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Μιλήσατε σωστά για τον διάλογο. Κι όμως πιστεύω πως υπάρχουν διάφορες στον διάλογο που διεξάγουν οι πολιτικοί με αυτόν που διεξάγουμε εμείς. Στους πολιτικούς ο καθένας υπερασπίζει τα συμφέροντα της χώρας του.

»Ο διάλογος που διεξάγουμε εμείς εντός της εκκλησίας έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Εκπροσωπούμε τις εκκλησίες μας αλλά όλοι μας εκπροσωπούμε την ενότητα των εκκλησιών μας και την αποστολή μας στον κόσμο αυτό. Ο διάλογος διεξάγεται εντός του ενός σώματος Αγίας και Αποστολικής εκκλησίας γι αυτό έχουμε περισσότερη ευθύνη. Ποτέ δεν κάναμε κάτι εντός της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Διότι έχουμε ευθύνη για ολόκληρο το σώμα της Εκκλησίας… πιστεύουμε και σήμερα ο Θεός θα είναι μαζί μας».