Κατανάλωσαν ωμές… σαρανταποδαρούσες και γέμισαν με παρανύμφες ως τον εγκέφαλο!

01/08/18 • 17:07 | UPD 01/08/18 • 20:21

Newsroom eleftherostypos.gr

Όσο απίστευτο κι αν μας ακούγεται, μία μητέρα με τον γιο της προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα που απειλεί τη ζωή τους, αφού έφαγαν ωμές σαρανταποδαρούσες

Όσο απίστευτο κι αν μας ακούγεται, μία μητέρα με τον γιο της προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα που απειλεί τη ζωή τους, αφού έφαγαν ωμές σαρανταποδαρούσες!

Ο λόγος για μια 78χρονη γυναίκα και τον 46χρονο γιο της στην πόλη Guangzhou της Κίνας, οι οποίοι υπέφεραν από παραλυτικούς πονοκεφάλους και από ακαμψία στον αυχένα, αφού μασούλησαν τα συγκεκριμένα ζωύφια!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της dailymail.co.uk, οι σαρανταποδαρούσες, που συχνά χρησιμοποιούνται αποξηραμένες ή θρυμματισμένες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, περιείχαν ένα παράσιτο, το Angiostrongylus cantonensis, το οποίο μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει φλεγμονή.

Ο 46χρονος σέρβιρε στη μητέρα του ωμές σαρανταποδαρούσες, που είχε αγοράσει από ένα τοπικό μπακάλικο, με την πεποίθηση ότι βοηθάνε στα κρυώματα του χειμώνα, ενώ αντίθετα προκάλεσαν και στους δύο εξάντληση και νοητικές βλάβες.

Ευτυχώς μετά από 15 ημέρες θεραπείας με αντιπαρασιτικά φάρμακα και ορμονοθεραπεία και οι δύο ασθενείς ανάρρωσαν.

Είναι  πρώτη φορά που καταγράφεται περιστατικό κατά το οποίο άνθρωποι προσεβλήθησαν από το παράσιτο από σαρανταποδαρούσα, το οποίο είναι γνωστό ότι συνδέεται με όχι μαγειρεμένα σαλιγκάρια και βατράχια.

«Δεν ακούμε συνήθως για ανθρώπους που τρώνε ωμές σαρανταποδαρούσες, αλλά φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι πίστευαν ότι θα κάνει καλό στην υγεία τους. Αντιθέτως τους έβλαψε» τόνισε ένας θεράπων γιατρός τους.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η παρανύμφη (κάμπια) του παράσιτου έφτασε στον εγκέφαλο της γυναίκας και στον δεξιό πνεύμονα του 46χρονου.

Επιστήμονες από το νοσοκομείο αγόρασαν 20 σαρανταποδαρούσες από το ίδιο κατάστημα που τις είχαν αγοράσει και οι ασθενείς. Το παράσιτο εντοπίστηκε σε 7 από αυτές.

Το παράσιτο μπορεί να μεγαλώσει στον εγκέφαλο πριν να μεταφερθεί στους πνεύμονες μέσω αρτηριών. Τα «ενήλικα» σκουλήκια εντοπίζονται στους πνεύμονες, με τα θηλυκά να γεννάνε μέχρι και 15.000 αυγά την ημέρα!

Copy link
Powered by Social Snap