Ειδική άδεια μετ΄ αποδοχών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Νέα Ζηλανδία

26/07/18 • 19:15 | UPD 26/07/18 • 19:19

Newsroom eleftherostypos.gr

Το κοινοβούλιο στη Νέα Ζηλανδία ψήφισε νομοσχέδιο για τη χορήγηση άδειας μετ' αποδοχών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η βοήθεια των θυμάτων για να φύγουν από τα σπίτια τους.

Το κοινοβούλιο στη Νέα Ζηλανδία ψήφισε νομοσχέδιο για τη χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η βοήθεια των θυμάτων για να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η βουλευτής Τζαν Λότζι του κόμματος των Πρασίνων εξήγησε ότι η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας «να βάλουν τέλος στη βία που δέχονται και να λάβουν βοήθεια χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».

«Είναι κέρδος για τα θύματα, κέρδος για τους εργοδότες και κέρδος για την κοινωνία», τόνισε αφού το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 63 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λότζι που ανήκει στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, κατήγγειλε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πολύ συχνά λαμβάνουν αργά βοήθεια. «Περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να γίνει πραγματικά κακή, μέχρι κάποιος να δολοφονηθεί και τότε ασχολούμαστε», εξήγησε.

Η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να έχουν το χρόνο να κάνουν ό,τι χρειάζεται – είτε να παραστούν σε δικαστήριο, είτε να μετακομίσουν ή να βρουν νέα σχολεία για τα παιδιά τους.

Πριν τη Νέα Ζηλανδία οι Φιλιππίνες είχαν υιοθετήσει το 2004 αντίστοιχο νομοσχέδιο που προέβλεπε την παροχή άδειας διάρκειας 10 ημερών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις ανεπτυγμένες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ενδοοικογενειακή βία. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών που διαπράττονται μέσα στην οικογένεια είναι κατά κεφαλή διπλάσιο από αυτό που καταγράφεται στον Καναδά και τη Βρετανία.

Η Νέα Ζηλανδία είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 1893 έγινε η πρώτη χώρα που τους έδωσε το δικαίωμα ψήφου.

Copy link
Powered by Social Snap