«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες»

Η συγκλονιστική μαρτυρία των 12 παιδιών του σπηλαίου στην Ταϊλάνδη

18/07/18 • 15:51 | UPD 18/07/18 • 15:52

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα 12 παιδιά που απεγκλωβίστηκαν πριν από λίγες ημέρες από ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη έχουν πάρει κατά μέσον όρο τρία κιλά ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν "καλά" , σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν και από το οποίο έλαβαν εξιτήριο.

Τα 12 παιδιά που απεγκλωβίστηκαν πριν από λίγες ημέρες από ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο της βόρειας Ταϊλάνδης έχουν πάρει κατά μέσον όρο τρία κιλά μετά την περιπέτειά τους, ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν «καλά» , σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν και από το οποίο έλαβαν πριν από λίγο εξιτήριο.

Στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη–την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά τον απεγκλωβισμό τους, η οποία μεταδίδεται ζωντανά από τηλεοπτικά δίκτυα–ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα συμμμετείχε σε «ασκήσεις καλλιέργειας αυτοπεποίθησης» την τελευταία τους βραδιά στο νοσοκομείο.

Με νερό της βροχής και χωρίς καθόλου τρόφιμα παρέμειναν επί εννέα ημέρες μέσα στο σπήλαιο, αφηγούνται κάποια παιδιά

Τα περισσότερα από τα 12 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας που παρέμειναν εγκλωβισμένα μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους επί 17 ημέρες μέσα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της βόρειας Ταϊλάνδης και απεγκλωβίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, γνώριζαν κολύμπι–άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, όπως είπε πριν από λίγο ο προπονητής τους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «Οι Αγριόχοιροι» δεν είχαν μαζί τους τρόφιμα μέσα στο σπήλαιο.

Ένα από τα διασωθέντα παιδιά, ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον, ο οποίος είναι εκείνος που απάντησε στα αγγλικά στους βρετανούς διασώστες που εντόπισαν την ομάδα, περιέγραψε το «θαύμα» της διάσωσής τους.

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», είπε ένα άλλο παιδί.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες», είπε από την πλευρά του ο 15χρονος Πορντσάι Καμλουάν διευκρινίζοντας ότι επί εννέα ημέρες τα παιδιά και ο προπονητής τους δεν έτρωγαν τίποτα και έπιναν το νερό της βροχής.

Οι πρώτες εικόνες από το εξιτήριο

Οι πολιτικές διαστάσεις

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης τους παραχώρησε τηλεοπτικό χρόνο 45 λεπτών για τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ταϊλάνδη Προχωράει», το οποίο επίσης θα μεταδοθεί ζωντανά σε δεκάδες κανάλια.

Τα αγόρια, ο προπονητής τους και ορισμένοι από τους διασώστες θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά προσεκτικά διατυπωμένων ερωτήσεων, τις οποίες οι δημοσιογράφοι είχαν καταθέσει από πριν στους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Δεν γνωρίζουμε τί πληγές κουβαλάνε μέσα στις καρδιές τους τα παιδιά», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ταγουατσάκι Ταϊκάου, ο οποίος ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα των αγοριών επικαλούμενος τον αντίκτυπο που τυχόν να έχει στην ψυχική τους υγεία το ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης.

«Τα μέσα γνωρίζουν ότι τα παιδιά βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο και αν τους θέσει κάποιος τολμηρές ερωτήσεις μπορεί να παραβιάσει τον νόμο», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.