ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «8»

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Ερντογάν: Θα συνεχίσω τις εκκαθαρίσεις

16/07/18 • 10:19 | UPD 16/07/18 • 10:19

Newsroom eleftherostypos.gr

Ενώπιον πλήθος κόσμου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφώνησε έναν έντονο λόγο για την επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, τονίζοντας πως συνεχίσει «χωρίς ανάπαυλα» τις εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε έκτοτε.

Ενώπιον πλήθος κόσμου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφώνησε έναν έντονο λόγο για την επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, τονίζοντας πως συνεχίσει «χωρίς ανάπαυλα» τις εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε έκτοτε.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που τήρησαν σταση χωρίς αρχές και άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πραξικοπηματίες που διέφυγαν από τη χώρα μας», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος μπροστά σε μια λαοθάλασσα, κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου, στην επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Το λέω ξεκάθαρα, ξέρουμε ποιος, πότε και τι στάση τήρησε. Και έχουμε αντιληφθεί ποιος συνεργάζεται με ποιον», πρόσθεσε αιχμηρά.

«Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του του κινήματος του Γκιουλέν. Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας.

«Θα συνεχίσουμε χωρίς ανάπαυλα τον αγώνα μας (…) στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό των συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε αυτούς που ήλπιζαν στους πραξικοπηματίες, τους Γκιουλενιστές και μετά άλλαξαν στάση και έζησαν απογοήτευση».

Ο Ερντογάν επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος αυτή, στην οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 250 άνθρωποι, σε έναν παλιό του σύμμαχο, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν, που ζει επί περίπου μια εικοσαετία αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Για την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Tούρκος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής δήλωσε:

«Η τελευταία συνάντηση μου ήταν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση μας μιλήσαμε για τους 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικούς , το θέμα της ασφάλειας στο Αιγαίο, το μεταναστευτικό και η συνεργασία στο θέμα αυτί, το τζαμί στην Αθήνα, τη Μουσουλμανική μειονότητα, το Κυπριακό και τις μονομερείς έρευνες που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Τσίπρας κινείται με καλή διάθεση κι έχει την πρόθεση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Όμως πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο.

Στη συνάντηση μας μιλήσαμε και τα στρατιωτικά θέματα. Όπως και στις επενδύσεις των τούρκων επενδυτών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντα περιμένει τους τούρκους επενδυτές.

Μιλήσαμε και για τους 8 πραξικοπηματίες μέλη της οργάνωσης FETOπου διέφυγαν στην Ελλάδα όπως και για τους δυο Έλληνες στρατιώτες που δικάζονται στην Τουρκία επειδή παραβίασαν τα σύνορα.

Επίσης μιλήσαμε για το τζαμί Φετχιγιέ ( Fethiye), το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα, την αναπαλαίωση τους. Το θέμα της δυτικής Θράκης το εξετάσαμε σοβαρά. Υπενθυμίσαμε το ζήτημα της εκλογής του μουφτή όχι με διορισμό αλλά με εκλογές.

Αν θέλει ο Θεός θα γίνει ο εκλεγμένος μουφτής. Δεν λέει όχι. Μας λέει «θα περάσουμε σε νέο σύστημα». Μας λέει «θα καταργήσουμε τον διορισμό του μουφτή». Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε πράσινο φως όμως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά.

Όλοι ξέρουν την αποφασιστικότητα μας να καταπολεμήσουμε τους Γκιουλενιστές ( FETO).Toξέρει και ο κύριος Τσίπρας. Του εξήγησα την επιμονή μας για την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ηςΙουλίου. Βέβαια κι εκείνος στέκεται στο θέμα των στρατιωτών που παραβίασαν τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Για να κανονιστούν τα θέματα αυτά, συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση.

Μιλήσαμε και για το θέμα της Κύπρου. Στα πλαίσια των εξελίξεων στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νησιού μιλήσαμε το σχέδιο Γκουτιέρες. Εκεί θα στείλει αντιπρόσωπο του. Θα γίνουν επαφές. Να κάνουμε τις συνομιλίες μας με τον Τσίπρα. Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών μας, οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων μας να συνομιλήσουν να μιλούν και τα θέματα σχετικά με το Αιγαίο και να τα ωριμάσουν. Μετά θα τα μιλήσουμε εμείς».