Ψύχρα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας για τους διπλωμάτες: Απειλεί η Μόσχα για τις απελάσεις

12/07/18 • 08:18 | UPD 12/07/18 • 08:19

Newsroom eleftherostypos.gr

Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Ρωσία, με αφορμή την απέλαση δύο στελεχών της Ρωσικής Πρεσβείας και της απαγόρευσης εισόδου στην χώρα δύο Ρώσων πολιτών, οι οποίοι φέρονται να διατηρούν σχέσεις με πανίσχυρο εκκλησιαστικό φορέα της Ρωσίας, καθώς και με εκκλησιαστικούς κύκλους στη χώρα μας.

Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Ρωσία, με αφορμή την απέλαση δύο στελεχών της Ρωσικής Πρεσβείας και της απαγόρευσης εισόδου στην χώρα δύο Ρώσων πολιτών, οι οποίοι φέρονται να διατηρούν σχέσεις με πανίσχυρο εκκλησιαστικό φορέα της Ρωσίας, καθώς και με εκκλησιαστικούς κύκλους στη χώρα μας.

Ολα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγους μήνες μετά τη διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, από τους περισσότερους Δυτικούς εταίρους. Οι τελευταίοι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, προέβησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών με πρόσχημα τη χρήση νευροπαραλυτικού στοιχείου εναντίον του πρώην Ρώσου πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, στο Λονδίνο. Η ελληνική στάση, μάλιστα, απέσπασε τις «ευχαριστίες» της Μόσχας.

Οι τωρινές απελάσεις έρχονται ένα μήνα μετά την επίσκεψη Κοτζιά στη Μόσχα, προκειμένου να σπάσει ο πάγος που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, και λίγους μήνες πριν από την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα: Ελληνορωσική κρίση λόγω του Σκοπιανού – Τι είπε Ελληνας αξιωματούχος στο Reuters

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εδώ και καιρό, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συγκεντρώσει πολλά και εντυπωσιακά στοιχεία γύρω από τη δράση ρωσικών κύκλων στην Ελλάδα και τις επαφές τους με μητροπολίτες, πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Αγίου Ορους, καθώς και στον επιχειρηματικό χώρο. Ιδιαιτέρως σοβαρές, ωστόσο, φέρονται να είναι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ακόμα και για «προσέγγιση» και απόπειρα χρηματισμού αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτιμάται, πάντως, ότι με τις τελευταίες κινήσεις της η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο να στείλει μηνύματα στη Μόσχα για «συμμόρφωση», παρά να διαρρήξει τις σχέσεις της με το ρωσικό παράγοντα.

Πολύ περισσότερο, να δείξει πως, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει συσφίγξει θεαματικά τις σχέσεις της με την Αγκυρα, κάτι που ενοχλεί σφόδρα την Αθήνα, οι απελάσεις είναι ένα μεμονωμένο «επεισόδιο» που δεν πρέπει να καθορίσει το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων. Γι’ αυτό εξάλλου, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα επέλεξε να απελάσει «μικρομεσαία» στελέχη της Ρωσικής Πρεσβείας. Βέβαια, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως όλα εξαρτώνται από την «απάντηση» της Ρωσίας. Εάν επιλέξει την κλιμάκωση, τότε δεν αποκλείεται να προκληθεί σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Κάτι που επ’ ουδενί φέρεται να θέλει η Αθήνα. Ταυτόχρονα, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «οι Ρώσοι πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη», δεδομένου ότι έχουν συγκεντρωθεί εις βάρος τους πολλά στοιχεία και, ως εκ τούτου, δεν νομιμοποιούνται σε «ασύμμετρα» χτυπήματα εναντίον της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επανειλημμένες «παρατηρήσεις» προς τη ρωσική πλευρά ότι «συστηματικά ξεπερνά τα όρια» και «δεν σέβεται την εθνική ακεραιότητα» της χώρας μας έχουν γίνει τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, δίχως όμως συμμόρφωση.

Μάλιστα, σχεδόν προ διετίας φαίνεται πως είχε σημειωθεί μια ακόμη διπλωματική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να μην διαπιστευτούν ένας Ρώσος και ένας Ελληνας διπλωμάτης σε Αθήνα και Μόσχα αντίστοιχα. Και οι δύο πλευρές υποβάθμισαν το θέμα, προκειμένου να μην πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Τώρα, ωστόσο, με αφορμή το Σκοπιανό και τη σφοδρή ενόχληση της Μόσχας για την προγραμματιζόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι ρωσικοί κύκλοι ενέτειναν τη δράση τους στην Ελλάδα με στόχο την υπονόμευση της ονομαζόμενης συμφωνίας των Πρεσπών. Να σημειωθεί ως η είδηση των απελάσεων έγινε γνωστή την ημέρα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ένα από τα θέματα ήταν τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη δραστηριότητα παραγόντων της πανίσχυρης «Ορθόδοξης Εταιρίας της Παλαιστίνης».

Πρόεδρός της είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Στεπάσιν, και μέλος της ο Πατριάρχης Ρωσίας, Κύριλλος. Και οι δύο, αλλά ιδιαίτερα ο Πατριάρχης, έχουν στενότατες σχέσεις με το Κρεμλίνο. Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι, παράλληλα με τη σύσφιγξη των σχέσεων Πούτιν-Ερντογάν, η Εταιρία άρχισε να αναπτύσσει δραστηριότητα και στην Τουρκία και μόλις προ μηνών απέκτησε έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Η Εταιρία δημιουργήθηκε από τον Τσάρο, καταργήθηκε επί ΕΣΣΔ και επανασυστάθηκε μετά την κατάρρευσή της.

Η «αυτοκρατορική Εταιρία» θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για τον αφελληνισμό του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην αρχή του 20ού αιώνα. Σήμερα φέρεται να έχει ως κύρια αποστολή της να αποκτήσει η Ρωσία την πρωτοκαθεδρία στους Αγίους Τόπους. Την πρωτοκαθεδρία, ως γνωστόν, έχει σήμερα στα Ιεροσόλυμα το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Η ρωσική Εκκλησία, επίσης, είναι γνωστό ότι βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά ρήξης και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αντιπαράθεση που εντείνεται τώρα, οπότε γίνονται διεργασίες για την αναγνώριση των Εκκλησιών της Ουκρανίας και των Σκοπίων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου