ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ

«Δεν είμαστε θυμωμένοι»: Οι γονείς απαντούν στον προπονητή των εγκλωβισμένων παιδιών στην Ταϊλάνδη

07/07/18 • 20:25 | UPD 07/07/18 • 20:29

Newsroom eleftherostypos.gr

Για 15η μέρα τα 12 παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο Tham Luang στην Ταϊλάνδη με τις Αρχές να προσπαθούν να βρουν τρόπους να τα απεγκλωβίσουν.

Για 15η μέρα τα 12 παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο Tham Luang στην Ταϊλάνδη με τις Αρχές να προσπαθούν να βρουν τρόπους να τα απεγκλωβίσουν.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κατηγορήσουν τον 25χρονο προπονητή τους πως επέδειξε αμέλεια και ουσιαστικά ευθύνεται για την περιπέτειά τους.

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς» έγραψε ο 25χρονος Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους διασώστες, η οποία είχε δοθεί στους γονείς.

Οι γονείς απάντησαν στον προπονητή μέσω της μητέρας ενός αγοριού και του ζήτησαν να μην κατηγορεί τον εαυτό του και δεν φταίει σε τίποτα. Παράλληλα κάλεσαν τα παιδιά να προσέχουν και να ζεσταίνονται με τις κουβέρτες:

«Δεν είμαστε καθόλου θυμωμένοι μαζί σας. Να προσέχετε τους εαυτούς σας. Μην ξεχνάνε να ζεσταίνεστε με τις κουβέρτες γιατί το νερό είναι κρύο», γράφουν. Οι γονείς δεν κρύβουν πως ανησυχούν αλλά καθησυχάζουν τα παιδιά λέγοντας τους πως θα βγουν σύντομα.

Άνοιξαν 100 φρεάτια στο βουνό και δεν μπορούν να φθάσουν στα παιδιά

Πλέον εξετάζονται δύο τρόποι απεγκλωβισμού: είτε μέσω ανοίγματος από το βουνό είτε μέσα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο. Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες αφού υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης μέρος του βουνού και ο πνιγμός αφού δεν ξέρει κανένα να κολυμπά, πόσο μάλλον να κάνει κατάδυση.

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως έχουν ανοίξει πάνω από 100 φρεάτια στο βουνό προκειμένου να προσεγγίσουν οι Αρχές τα παιδιά. Δυστυχώς όλα οδηγούν σε αδιέξοδο με το βαθύτερο να εντοπίζεται στα 300 μέτρα, ενώ τα αγόρια βρίσκονται ένα χιλιόμετρο κάτω από την κορυφή.

Οι δύτες που επικοινώνησαν με τα παιδιά το Σάββατο δήλωσαν πως είναι καλά ενώ τα προμήθευσαν με φαγητό και φάρμακα. Μάλιστα επέστρεψαν με γράμματα των παιδιών και του προπονητή.

«Σας αγαπώ, μην ανησυχείτε»

Στα γράμματά τους, τα παιδιά απευθύνονται στους γονείς, τα αδέρφια και τους στενούς τους συγγενείς λέγοντας πως τους αγαπούν ενώ τους καλούν να μην ανησυχούν.

Ο Νικ παρακαλά τους γονείς του να του φέρουν μια μουκάτα να φάει αν βγει, ο Μαρκ επιθυμεί να μιλήσουν στο δάσκαλό του ενώ ο Μικ δηλώνει χαρούμενος. Ο Ντομ καλεί τους γονείς του να μην ξεχάσουν να οργανώσουν το πάρτι γενεθλίων του ενώ ο Αντούλ και ο Νάιτ καλούν τους δικούς τους να μην ανησυχούν. Ο Τερν αναφέρει πως μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του και καλεί τους γονείς του να μην ανησυχούν ενώ ο Μπιου είναι αγχωμένος για το μαγαζί της μαμάς του και υπόσχεται ότι θα γυρίσει γρήγορα για να τη βοηθήσει. Τέλος, ο Τι δηλώνει πολύ χαρούμενος…

«Σας αγαπώ, μην ανησυχείτε, να μου κάνετε πάρτι»: Συγκλονίζουν τα γράμματα των παιδιών που εγκλωβίστηκαν στην Ταϊλάνδη

Αναλυτικά τα γράμματα των παιδιών:

Πονγκ: «Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι ασφαλής. Σας αγαπώ».

Ταν: «Μαμά και μπαμπά μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι εντάξει. Πείτε στον αδελφό μου να είναι έτοιμος να μου φέρει τηγανητό κοτόπουλο. Σας αγαπώ».

Μικ: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Μου λείπετε όλοι. Παππού, θείε, θεία, μαμά, μπαμπά, αδέλφια, σας αγαπώ όλους. Είμαι μέσα και χαρούμενος. Οι δύτες με φροντίζουν πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους».

Νικ: «Μαμά, μπαμπά, ο Νικ αγαπά τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια του. Αν μπορέσω να βγω, μπαμπά και μπαμπά παρακαλώ φέρτε μου μουκάτα για να φάω».

Μαρκ: «Μαμά, είσαι σπίτι, τι κάνεις; Είμαι καλά. Πες στον δάσκαλό μου… (δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια)».

Αντούλ: «Τώρα μην ανησυχείτε για εμάς. Μου λείπετε όλοι. Θέλω πραγματικά να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ντομ: «Είμαι καλά. Αλλά ο καιρός είναι λίγο κρύος. Όμως μην ανησυχείτε για εμένα. Αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων μου».

Νάιτ: «Αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τη μεγάλη μου αδελφή. Μην ανησυχείτε για εμένα».

Μπιου: «Μην ανησυχείτε μαμά, μπαμπά. Εξαφανίστηκα για δύο εβδομάδες. Μετά, θα βοηθήσω τη μαμά να πουλήσει πράγματα στο μαγαζί, θα πάω γρήγορα εκεί».

Τι: «Μην ανησυχείτε, είμαι τόσο χαρούμενος».

Τερν: «Μου λείπει η μαμά, ο μπαμπάς και ο παππούς. Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου».

Κρίσιμες οι επόμενες τέσσερις μέρες

Σύμφωνα με το Reuters, οι επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες είναι κομβικής σημασίας για τη διάσωση των εγκλωβισμένων.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν επισήμανε πως η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό, μετά από πολυήμερες προσπάθειες άντλησης από τους δύτες, όμως στη συνέχεια οι επικείμενες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσκολίες.

Πρόκειται για «αγώνα με το νερό και τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Οσοτανακόρν, προσθέτοντας πως εξαρχής το σχέδιό του προέβλεπε η επιχείρηση να αρχίσει όταν θα υπάρχει ο μικρότερος δυνατός όγκος νερού.

https://www.eleftherostypos.gr/diethni/261448-tromos-stin-thailandi-periorismenos-xronos-gia-na-sothoun-ta-paidia-lene-oi-diasostes/

Η επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού τα παιδιά δεν ξέρουν να κολυμπούν και θα πρέπει να καλύψουν υποβρυχίως μια απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, την οποία για να τη διανύσει ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται 11 ώρες, έξι για να προσεγγίσει τα παιδιά και πέντε για να επιστρέψει.

Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι η σταδιακή εξάντληση του οξυγόνου στην σπηλιά, που εκτιμάται πως έχει πέσει στο 15%, έξι μονάδες χαμηλότερα από το φυσιολογικό.