Ακραία πόλωση με ανυπολόγιστες συνέπειες

Ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας είναι γεγονός – Ποιοι οι εκατέρωθεν δασμοί και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

06/07/18 • 16:49 | UPD 06/07/18 • 16:51

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν είναι πια εικασίες, φόβοι ή ακραίο σενάριο που στιγμές πριν υλοποιηθεί θα αποσοβηθεί από την κοινή λογική

Δεν είναι πια εικασίες, φόβοι ή ακραίο σενάριο που στιγμές πριν υλοποιηθεί θα αποσοβηθεί από την κοινή λογική. Η ένταση και το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα πήρε σάρκα και οστά με την «πυροδότηση του μεγαλύτερου εμπορικού πολέμου στην ιστορία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ.

Από σήμερα λοιπόν, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί από πλευράς Ουάσινγκτον στα κινεζικά προϊόντα οι οποίοι φτάνουν σε αξία τα 35 δισ. δολάρια, οι οποίοι «παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας», σύμφωνα με τον κ. Φενγκ, οποίος συμπληρώνει: «Η κίνηση αυτή θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ θα καταφέρει πλήγμα σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες, σε επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές. Αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και πολιτών, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και επιβλαβής».

Η κινεζική αντεπίθεση

Η κινεζική πλευρά, είχε δεσμευθεί να μην ρίξει την πρώτη «βολή», όμως, ήταν αναγκασμένη να απαντήσει στην απόφαση των ΗΠΑ και το έκανε. Λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του αμερικανικού μέτρου το Πεκίνο έθεσε σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κινδυνεύει να βγει εκτός ορίων, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι η επιβολή κινεζικών αντιποίνων θα κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη, με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας έως 400 δισεκ. δολαρίων.

«Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων, αλλά το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.

Ακόμη, η Κίνα αναμένεται να αναφέρει τα σχετικά περιστατικά έγκαιρα στον ΠΟΕ και θα συνταχθεί με άλλες χώρες προκειμένου να αμυνθούν του ελεύθερου εμπορίου και των πολυμερών μηχανισμών.

Σημειώνεται τέλος πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι φραγμοί στο εμπόριο που εγείρουν μεγάλες οικονομίες απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Πεκίνο πίεζε τις Βρυξέλλες να εναντιωθούν στα αμερικανικά μέτρα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέτεινε πως θα τηρήσει ουδέτερη στάση.