ΔΕΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Πώς θα σώσουν τα παιδιά από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης – Οι τρόποι που εξετάζουν οι διασώστες

05/07/18 • 16:59 | UPD 05/07/18 • 21:03

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι Αρχές της Ταϊλάνδης σε συνεργασία με ειδικούς από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν την απομάκρυνση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπηλιά.

Οι Αρχές της Ταϊλάνδης σε συνεργασία με ειδικούς από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν την απομάκρυνση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπηλιά.

Τα αγόρια, ηλικίας 11 έως 16 ετών, και ο 25χρονος προπονητής τους βρέθηκαν, μετά από 9 ημέρες ερευνών, ζωντανοί σε ένα ανυψωμένο βράχο, περίπου 3 χλμ από το άνοιγμα της σπηλιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύτες που πρώτοι τους προσέγγισαν χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να κολυμπήσουν μέχρι το σημείο του σπηλαίου όπου βρισκόταν η ποδοσφαιρική ομάδα.

Οι διασώστες έχουν προμηθεύσει την ομάδα με τρόφιμα και φάρμακα, ενώ δυο γιατροί διείσδυσαν και αυτοί στο σπήλαιο προκειμένου να τους κρατήσουν συντροφιά και να παρακολουθούν την υγεία τους.

Πλέον οι Αρχές εξετάζουν τρόπους για να μπορέσουν να απομακρύνουν τα παιδιά με ασφάλεια από το σημείο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς το σπήλαιο είναι πλημμυρισμένο και οι μουσώνες θα λάβουν τέλος τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα μέχρι τότε να μην υποχωρούν τα νερά.

Διαβάστε ακόμα – Αποκάλυψη: Για τελετή μύησης μπήκαν οι μαθητές στην σπηλιά στην Ταϊλάνδη!

Κάποια από τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των παιδιών από το σπήλαιο είναι:

Αναμονή για να πέσει η στάθμη των υδάτων

Αυτό θα επέτρεπε στα παιδιά να βγουν πεζή από το σπήλαιο, με πολύ λίγα τμήματα που να πρέπει να διασχίσουν υποβρυχίως με μάσκες.

Αυτή είναι η επιλογή που προκρίνεται από τους διασώστες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα άντλησης, με τη βοήθεια γιαπωνέζων μηχανικών.

«Η κύρια αποστολή μας παραμένει η άντληση των υδάτων», διευκρίνισε σήμερα ο Ναρονγκσάκ Οσοτακόρν, επικεφαλής του πυρήνα που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατάδυση

Είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που οι αρχές εύχονται να αποφύγουν. Όμως αν η άνοδος της στάθμης των υδάτων ξαναρχίσει με τις βροχές που έχουν προαναγγελθεί για αύριο Παρασκευή, μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή.

«Η κατάσταση επείγει επειδή μπορεί να έχουμε περισσότερη βροχή που θα μπορούσε να πλημμυρίσει και πάλι το σπήλαιο, κάτι που θα καταστούσε τη διάσωση πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη», εκτιμά ο Τόρστεν Λέχλερ, ένας Γερμανός ειδικός στις καταδύσεις που συμμετέχει στην ομάδα διάσωσης.

«Σήμερα το πρωί ετοιμάσαμε τους 13 καταδυτικούς εξοπλισμούς» ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε επείγουσα απομάκρυνση των παιδιών από το σπήλαιο, εφόσον χρειασθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρήνα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Το σπήλαιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η ορατότητα είναι μηδέν, ο χώρος είναι περιορισμένος», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματ Φιτζέραλντ, δύτης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Κατάφερε να κάνει ένα μέρος της διαδρομής υποβρυχίως, όμως δεν μπόρεσε να φθάσει μέχρι το τέλος.

Μέσω φρέατος

Η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μελετάται παραλλήλως. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν μια οδό εισόδου από την κορυφή του βουνού, η οποία να συνδέεται ή να μπορεί εύκολα να συνδεθεί, με γεώτρηση, με το τμήμα του σπηλαίου στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά.

«Μελετάμε κάθε τετραγωνικό μέτρο για να δούμε αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο», είπε ο κυβερνήτης.

Παιδί-πρόσκοπος

Ο κυβερνήτης ανέφερε μια ήδη δοκιμασμένη τακτική για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στα πιο φοβισμένα από τα θύματα: πρόκειται για την εθελοντική αποστολή ενός πρώτου παιδιού ως προσκόπου – ώστε οι διασώστες να μπορέσουν στη συνέχεια να δείξουν στην υπόλοιπη ομάδα μια φωτογραφική απόδειξη πως έφθασε στην άκρη.

Οι Ταϊλανδοί διασώστες λένε ότι τα παιδιά μπορούν να βγουν «ένα-ένα», χωρίς να διευκρινίζουν το διάστημα που θα μεσολαβεί ανάμεσα στις εξόδους. Η επιστροφή στο σπήλαιο με μια απόδειξη ζωής θα έπαιρνε έξι ώρες σε έναν δύτη, άρα προϋποτίθεται ότι δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου.

Φορεία με μπουκάλα οξυγόνου

«Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα είδος φορείου με μια μπουκάλα οξυγόνου, μια πλήρη μάσκα, και να τα τραβήξουμε προς την έξοδο χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσουν. Είναι μια τεχνική που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί», πρότεινε ο Μπιλ Γουαϊτχάουζ, αντιπρόεδρος του βρετανικού Συμβουλίου Διασώσεων σε Σπήλαια.