Διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία

Αγωνία για το ζευγάρι που χαροπαλεύει στη Βρετανία – Άγγιξε τη σύριγγα της επίθεσης Σκρίπαλ

05/07/18 • 14:30 | UPD 05/07/18 • 14:40

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας δήλωσε ότι δύο πρόσωπα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Γουίλτσιρ εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό Ναβιτσόκ, την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Βρετανία δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι δύο πρόσωπα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Γουίλτσιρ εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ, την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, αμφότεροι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκαν αναίσθητοι σε οίκημα στο Έιμσμπερι το Σάββατο, σε μικρή απόσταση από το Σάλσμπερι, όπου ο Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με την ίδια νευροτοξική ουσία στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα όμως με έναν άνδρα, τον Σαμ Χόμπσον που δηλώνει φίλος τους, πρώτα ασθένησε η γυναίκα «βγάζοντας αφρούς από το στόμα της. Κατόπιν ο άντρας «έγινε κάθιδρος και δεν μπορούσες να του μιλήσεις και κουνιόταν μπρος-πίσω».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Ντάβιντ ανακοίνωσε πως συγκάλεσε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων για να εξεταστεί η έκθεση δύο προσώπων στον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ στη νότια Αγγλία.

Το συμβάν αυτό «ακολουθεί την θρασεία και βάρβαρη επίθεση η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο», ανέφερε ο Σατζίντ Ντάβιντ σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) θα προεδρεύσω σε μια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBR για τη συνεχιζόμενη έρευνα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Βρετανίας διαβεβαίωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χαμηλός μετά την εύρεση ενός ζευγαριού που πιστεύεται πως έχει εκτεθεί στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ στο Έιμσμπερι, στη νότια Αγγλία.

«Αυτοί οι δύο ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεση τους στον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ», δήλωσε η Σάλι Ντέιβις απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους, ωστόσο «ως η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός».

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας Νιλ Μπάσου δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας ή να προέρχεται από πηγές των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και να υποδεικνύει ότι ο άνδρας και η γυναίκα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εύρεσή τους, αναίσθητων, σε σπίτι στο Έιμσμπερι, στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα.

Ο Μπάσου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι στο ιστορικό του ζευγαριού–αμφότεροι είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου σαράντα ετών–που να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της νέας επίθεσης με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πώς μεταδόθηκε, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, η νευροπαραλυτική αυτή ουσία.

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, αφού δύο Βρετανοί πολίτες δηλητηριάστηκαν με την ίδια ουσία.

Οι δύο Βρετανοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι –ένας άνδρας και μία γυναίκα– στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, μετά την επίθεση τον Μάρτιο σε βάρος του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα κάνει σήμερα μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τον νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε τους δύο Βρετανούς. Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ώρα για την ανακοίνωση αυτή, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι εδώ και καιρό έχει προσφέρει στη Βρετανία τη βοήθειά του στις έρευνες για την υπόθεση της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι, αλλά το Λονδίνο την απέρριψε.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας Μπέν Γουάλας προς τη Ρωσία να δώσει πληροφορίες για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Μέχρι στιγμής οι βρετανικές αρχές δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη στο νέο περιστατικό δηλητηρίασης δύο Βρετανών, εικάζουν όμως ότι δηλητηριάσθηκαν από ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ από την προηγούμενη επίθεση εναντίον των Σκριπάλ. Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Σπούτνικ, ο αντιπρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Αλεξέι Κοντράτιεφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Την ώρα αυτή στη Βρετανία συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Θέση στη υπόθεση πήρε και ο ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η «Βρετανία κάνει μεγάλο λάθος, εάν νομίζει οτι η Ρωσία πραγματοποίησε νέα επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία στα μέσα της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες ότι αυτή βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των Σκριπάλ, ενώ αυτήν την περίοδο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου.

«Το νέο αυτό περιστατικό μοιάζει σαν μία προσπάθεια του Λονδίνου να αμαυρώσει τη θετική εικόνα των βρετανών φιλάθλων για τη Ρωσία», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ζελέζνιακ.