ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ξένοΥΣ πράκτορες και... μια αυτοκτονία

Σάλος στην Τουρκία: Η Sabah αποκαλύπτει σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν

04/07/18 • 09:41 | UPD 04/07/18 • 09:46

Newsroom eleftherostypos.gr

Ένα σχέδιο δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα των εκλογών της 24ης Ιουνίου απετράπη σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Ένα σχέδιο δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα των εκλογών της 24ης Ιουνίου απετράπη σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Το σχέδιο είχε όλα όσα χρειάζεται ένα… καλό σενάριο για να κάνει επιτυχία: ένα λεωφορείο με εκρηκτικά, συνομωσία 12 χωρών, ξένους πράκτορες και μια αυτοκτονία.

Η Σαμπάχ γράφει πως το σχέδιο για να πεθάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε εκπονηθεί από 12 χώρες. Δεν αποκαλύπτει βέβαια ποιες. Σύμφωνα με αυτό, ένα μικρό λεωφορείο γεμάτο τόνους εκρηκτικά επρόκειτο να εκραγεί ακριβώς στις 15.07 όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα περνούσε με την αυτοκινητοπομπή του από ένα συγκεκριμένο σημείο, το οποίο γνώριζαν οι δράστες.

Η εφημερίδα, βέβαια, δεν αναφέρει σε ποια πόλη θα γινόταν η επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου. Προφανώς πρόκειται για την Κωνσταντινούπολη, αφού την Κυριακή των εκλογών εκεί βρισκόταν ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Ερσίν Ράμογλου, το ύποπτο μίνιβαν εντοπίστηκε από τον τουρκικό δορυφόρο Göktürk και αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό οι υπηρεσίες ασφαλείας που εξουδετέρωσαν την απειλή πριν περάσει από εκεί το κομβόι του Ερντογάν.

«Ο Αλλάχ προστάτεψε τον πρόεδρο και χιλιάδες αθώες ζωές από την έκρηξη», έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Κατά τον ίδιο οι υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν κι έναν ξένο πράκτορα, που είχε λάβει θέση ως ελεύθερος σκοπευτής στην ταράτσα γειτονικού κτιρίου, ώστε να δώσει τη χαριστική βολή στον Ερντογάν, σε περίπτωση που επιβίωνε. Ο πράκτορας αυτός αντί να παραδοθεί προτίμησε να αυτοκτονήσει καταπίνοντας χάπι με κυάνιο, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

Το άρθρο δεν προσδιορίζει που θα γινόταν η απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, ούτε άλλες λεπτομέρειες για το είδος των εκρηκτικών, ή την ταυτότητα του ξένου πράκτορα. Αφήνει, ωστόσο, υπόνοιες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να γνώριζε το σχέδιο. «Γιατί άραγε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τετζτάν επέμενε ότι εκείνο το βράδυ θα κέρδιζε τις εκλογές ο Μουχαρέμ Ιντζέ;», αναρωτιέτοι ο Ράμογλου.