Κόντρα σε Γαλλία, Ολλανδία και Δανίας

Ναι με όρους σε Αλβανία και Σκόπια για ενταξιακές διαπραγματεύσεις – Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία

26/06/18 • 22:11 | UPD 26/06/18 • 22:11

Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ζητείται, έως τον Ιούνιο του 2019, να υπάρξει πρόοδος στους τομείς της διαφθοράς, της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι πρώτες συζητήσεις της ΕΕ με Αλβανία και ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2019.

Παράλληλα, είναι πολύ αυστηρό το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την Τουρκία και σε αυτό γίνεται αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και στις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία πρέπει επειγόντως και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει αυτά και πολλά άλλα σοβαρά θέματα που επισημαίνονται στην έκθεση της Κομισιόν» τονίζει το κείμενο των συμπερασμάτων, και τονίζει ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος θέτει σε κίνδυνο τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των μελών της ΕΕ, σε θάλασσα, αέρα και έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Επιπλέον, καλεί την Αγκυρα να συμβάλει, για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ. Γι’ αυτό έχουν ουσιαστικά “παγώσει” οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή κλείσιμο νέων κεφαλαίων, ούτε μπορεί να γίνει περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.