Εκλογές στην Τουρκία: Οι υποψήφιοι δεν είχαν ίσες ευκαιρίες σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ

25/06/18 • 15:57 | UPD 25/06/18 • 15:57

Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν «ίσες ευκαιρίες» στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις εκλογές στην Τουρκία κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν «ίσες ευκαιρίες» στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις εκλογές στην Τουρκία κατά την προεκλογική εκστρατεία. O απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ είχαν αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα, ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Οι περιορισμοί που είδαμε σε θεμελιώδεις ελευθερίες επέδρασαν σ’ αυτές τις εκλογές. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα άρει αυτούς τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ινάσιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία.

Ωστόσο παρατηρητές του εν λόγω οργανισμού καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκωμίασαν την υψηλή συμμετοχή των τούρκων πολιτών στις εκλογές λέγοντας ότι καταδεικνύει την προσήλωσή τους στη δημοκρατία. Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ήταν περίπου 87%.
Στην προκαταρκτική έκθεσή τους, που αναγνώσθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, οι παρατηρητές της κοινής αποστολής του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνουν επίσης πως, «παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ