Στόλτενμπεργκ σε Σκόπια: Μόνο με «ναι» στο δημοψήφισμα θα μπείτε στο ΝΑΤΟ

25/06/18 • 13:26 | UPD 25/06/18 • 13:26

O γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι για να γίνουν τα Σκόπια πλήρες μέλος της Συμμαχίας πρέπει να μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία».

O γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι για να γίνουν τα Σκόπια πλήρες μέλος της Συμμαχίας πρέπει να μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία». Δηλαδή, να γίνει δεκτή η συμφωνία στο δημοψήφισμα!

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε το μήνυμα στα Σκόπια προσερχόμενος στο συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται στο Λουξεμβούργο. Και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ απάντησε αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την πΓΔΜ)» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την πΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας.

«Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην «ιστορική» σημασία της συμφωνίας, η οποία είναι μία «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον λαό της ΠΓΔΜ να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα υπάρξει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της Συμμαχίας, επανέλαβε. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Στηρίζω σθεναρά τη συμφωνία» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ