Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκκλησία στην Ιορδανία – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια του Χαλεπιού

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια του Χαλεπιού

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα στα νότια προάστια του Χαλεπιού, μία ημέρα αφότου μια συμμαχία ισλαμιστών και τζιχαντιστών ανταρτών ανακοίνωσε ότι έσπασε την πολιορκία που είχαν επιβάλει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Οι ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει το προάστιο Ραμούσα στα νότια, σχηματίζοντας έτσι μια “γέφυρα” με τα ανατολικά προάστια του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Ωστόσο ο δρόμος παραμένει επικίνδυνος για τους αμάχους, υπογράμμισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για “μάχες και σποραδικές αεροπορικές επιδρομές, μικρότερης έντασης” σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

“Ούτε ένας πολίτης δεν έφυγε από τα ανατολικά προάστια διότι ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος και καθόλου ασφαλής”, εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Σάββατο, οι αντάρτες κατέλαβαν αρχικά πολλά κτίρια σε μια στρατιωτική ακαδημία στο νοτιοδυτικό άκρο του Χαλεπιού. Κατόπιν προωθήθηκαν και κατέλαβαν το προάστιο Ραμούσα απ’ όπου μπορούν πλέον να έχουν επικοινωνία με τα ανατολικά προάστια που πολιορκούνταν από το καθεστώς από τις 17 Ιουλίου. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους αντάρτες δείχνουνς του μαχητές να αγκαλιάζονται και να γιορτάζουν την άρση της πολιορκίας.

Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου ένα φορτηγό γεμάτο με λαχανικά, το πρώτο εδώ και έναν μήνα, κατάφερε να μπει στις συνοικίες των ανταρτών, περνώντας από μια ζώνη που ελεγχόταν μέχρι τώρα από το καθεστώς. Ντομάτες και πατάτες θα πουληθούν στις αγορές του τομέα αυτού όπου δεν υπήρχαν καθόλου τρόφιμα.

Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης πάντως διαψεύδουν ότι η πολιορκία έσπασε, μεταδίδοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται. “Οι τρομοκρατικές οργανώσεις υφίστανται τεράστιες απώλειες και δεν κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό των συνοικιών του Χαλεπιού” μετέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το επίσημο πρακτορείο Sana, επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή. “Ο συριακός στρατός, σε συντονισμό με τις συμμαχικές δυνάμεις, συνεχίζει τη μάχη του στα νότια του Χαλεπιού”, πρόσθεσε.

Το πρακτορείο έκανε λόγο για 10 άμαχους που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς των ανταρτών σε δύο συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 130 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 31 Ιουλίου, όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στην περιοχή. Στις μάχες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 700 ένοπλοι και από τις δύο πλευρές, οι περισσότεροι όμως ήταν αντικαθεστωτικοί μαχητές λόγω της “αεροπορικής υπεροπλίας” του καθεστώτος.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]