ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΥΝ

Ζάεφ για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε με τον Τσίπρα

12/06/18 • 13:18 | UPD 12/06/18 • 13:21

Αρκετά συγκρατημένος με το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό!

Αρκετά συγκρατημένος με το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό!

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλώντας σε forum δήλωσε πως συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και εξέφρασε την αισιοδοξία αυτό να συμβεί το απόγευμα όταν και θα τηλεφωνήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.

«Σήμερα θα συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα που απομένουν σχετικά με την τελική επίλυση του ονοματολογικού. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε και οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν τους πολίτες. Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία θα ανοίξουμε αμέσως την επίσημη ατζέντα, θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτικά κόμματα» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ έστειλε και ένα «μήνυμα» στον πρόεδρο της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του ονόματος. «Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να είναι προσεκτικοί στις ανακοινώσεις που εκδίδουν και να βοηθήσουν τους πολίτες να εκφραστούν στο δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα ονόματα που βρίσκονται ακόμη στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως συζητούνται οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Διάγγελμα Τσίπρα για το Σκοπιανό σήμερα

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να απευθύνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το απόγευμα για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την συμφωνία για το Σκοπιανό που επετεύχθη. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, το οποίο μετατίθεται για το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμα: Διάγγελμα Τσίπρα για το Σκοπιανό σήμερα – Το απόγευμα το τηλεφώνημα Ζάεφ

Η καθυστέρηση στο τηλεφώνημα οφείλεται στο ότι στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες όπως ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).