Για πρώτη φορά γυναίκα στο «τιμόνι» της El Pais

08/06/18 • 14:51 | UPD 08/06/18 • 14:51

Μια γυναίκα, η Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ, αναλαμβάνει για πρώτη φορά το "τιμόνι" της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Μια γυναίκα, η Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ, αναλαμβάνει για πρώτη φορά το «τιμόνι» της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Μία μέρα την ανακοίνωση της νέας ισπανικής κυβέρνησης στην οποία πλειοψηφούν οι γυναίκες ο Όμιλος της εφημερίδας με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην χώρα ανακοίνωσε την ανάληψη της διεύθυνσης από γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο διορισμός της δημοσιογράφου, η οποία γεννήθηκε το 1951 στη Μαδρίτη, εγκρίθηκε χθες Πέμπτη μετά από ψηφοφορία των σχεδόν 300 δημοσιογράφων, στην οποία συγκέντρωσε το 97,2% των ψήφων.

Ο διορισμός της πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομίλου Prisa, ιδιοκτήτη της εφημερίδας με τους περισσότερους αναγνώστες στον ισπανόφωνο κόσμο χάρη στις εκδόσεις της στη Λατινική Αμερική.

Η Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ, η οποία άρχισε να εργάζεται στην El Pais λίγο καιρό μετά την ίδρυση της εφημερίδας το 1976, ήταν πολιτική συντάκτρια πριν αρχίσει μια μακρά σταδιοδρομία στα διεθνή ως ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Μπουένος Άιρες.

Υπήρξε επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια της εφημερίδας αυτής που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και της οποίας γίνεται σήμερα η πρώτη γυναίκα διευθύντρια.

Ο διορισμός της ανακοινώθηκε την ώρα που η Ισπανία διαθέτει την κυβέρνηση με τις περισσότερες γυναίκες που είχε ποτέ -11 γυναίκες υπουργούς και 6 άνδρες. Η κυβέρνηση διορίσθηκε χθες Τετάρτη από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ διαδέχεται στη θέση αυτή τον Αντόνιο Κάνιο, ο οποίος ήταν διευθυντής της από το 2014 -μια περίοδος στη διάρκεια της οποίας η El Pais είχε φανεί πολύ επικριτική έναντι του Πέδρο Σάντσεθ, που είχε γίνει την ίδια χρονιά γενικός γραμματέας του PSOE.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ