Οι γυναίκες κυριαρχούν στην κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία

07/06/18 • 17:36 | UPD 07/06/18 • 17:57

Η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία που κυριαρχείται από γυναίκες ορκίστηκε σήμερα, σπάζοντας θρησκευτικές παραδόσεις

Η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία που κυριαρχείται από γυναίκες ορκίστηκε σήμερα, σπάζοντας θρησκευτικές παραδόσεις και καταγράφοντας πολιτικές πρωτοτυπίες.
Η νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ απαρτίζεται από 11 γυναίκες και 6 άντρες και είναι η πρώτη που καλείται να κυβερνήσει έχοντας την υποστήριξη λιγότερου του ενός τετάρτου του κοινοβουλίου. Επίσης τα μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν πίστη στον βασιλιά Φελίπε τον 6ο και δεσμεύτηκαν «να σέβονται και να επιβλέπουν τον σεβασμό του Συντάγματος» σε μια τελετή από την οποία απουσίαζαν θρησκευτικά σύμβολα σπάζοντας ακόμα μία παράδοση.

Ο 46χρονος Σάντσεθ, ο οποίος ανέτρεψε τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι με πρόταση μομφής την περασμένη εβδομάδα, πολλαπλασίασε με τη σύνθεση της κυβέρνησής του τα μηνύματα που ήθελε να στείλει στις αγορές, στην Ευρώπη και στο εκλογικό σώμα της Ισπανίας.

Επιδοκιμάζει ο ισπανικός Τύπος

Ο ισπανικός Τύπος χαιρετίζει στο σύνολό του την επιτυχία του εγχειρήματος και την «καλή εικόνα», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί η La Razón, που δίνει η κυβέρνηση αυτή. Ωστόσο, υπογραμμίζει η εφημερίδα, με 84 σοσιαλιστές βουλευτές στους 350, ο Σάντσεθ επιδιώκει μάλλον να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του προτού αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Με τον διορισμό γυναικών σε σημαντικά υπουργεία, Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, ο Σάντσεθ αναγνωρίζει την όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα που αποκτούν οι γυναίκες στην ισπανική κοινωνία, όπως αυτό φάνηκε από τις άνευ προηγουμένου διαστάσεις που πήρε η πρώτη «φεμινιστική γενική απεργία» που έγινε στις 8 Μαρτίου.

Επίσης την ώρα που ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ήπειρο, ο Σάντσεθ επαναβεβαιώνει με τη σύνθεση της κυβέρνησής του την προσήλωση της Ισπανίας στην ΕΕ, διορίζοντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ζοζέπ Μπορέλ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Οικονομίας τη νυν διευθύντρια προϋπολογισμού της ΕΕ Νάντια Καλβίνο.

Αυτή θα εγγυάται τον σεβασμό στην ορθόδοξη δημοσιονομική πολιτική την ώρα που οι Βρυξέλλες αμφιβάλλουν αν ο προϋπολογισμός του 2018, τον οποίο κληρονόμησαν οι Σοσιαλιστές από την κυβέρνηση Ραχόι και ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε να σεβαστεί, θα επιτύχει τον στόχο να επανέλθει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ.

Η Άνα Μποτίν, πρόεδρος διευθύνουσα σύμβουλος της ισπανικής τράπεζας Santander, μια από τις πρώτες στην Ευρώπη, θεωρεί ότι ο διορισμός της αποτελεί «μια εγγύηση ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να αυξάνει τη βαρύτητά της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία χάρη στις ψήφους των Καταλανών και των Βάσκων αυτονομιστών, επιβεβαίωσε εξάλλου με το σχήμα αυτό την προσήλωσή του στην ενότητα της Ισπανίας.

Η Μεριτσέλ Μπάτετ, μια 45χρονη Καταλανή, αναλαμβάνει να διαχειριστεί ως υπουργός Περιφερειακής Διοίκησης την αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, η οποία απέφυγε να ορκιστεί σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα κατά την ορκωμοσία της το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια ώρα ο επίσης Καταλανός Ζοζέπ Μπορέλ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, είναι ένας ορκισμένος αντίπαλος των αυτονομιστών, που είναι αποφασισμένος να εναντιωθεί στην επιτυχία της «προπαγάνδας» τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα ο νέος υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, είναι ένας Βάσκος δικαστής που χειρίστηκε υποθέσεις κατά της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ETA. «Είναι ο δικαστής που με έστειλε δύο φορές στη φυλακή», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του μικρού βασκικού αυτονομιστικού κόμματος EH Bildu, Αρνάλντο Οτέγκι, για να προσθέσει «μήνυμα ελήφθη».

«Ο πρόεδρος παίρνει έναν πόντο», αναγνωρίζει η συντηρητική αρθρογράφος Βικτόρια Πρέγο στην El independiente. «Είναι μια καλή κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ισπανών (και) ο στόχος της είναι να ανακτήσει τις εκατομμύρια ψήφους που έχασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα» από τo Podemos στα αριστερά και το Ciudadanos στο κέντρο.

Ο μόνος διορισμός που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν αυτός του υπουργού Πολιτισμού και Αθλημάτων Μαξίμ Ουέρτα. Αυτό όχι επειδή δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος, όπως άλλωστε και ο συνάδελφός του των Εσωτερικών, αλλά επειδή έχει δείξει παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα αθλήματα.

«Δεν ξέρω τίποτε από τον κόσμο των αθλημάτων», έγραφε τον Οκτώβριο στον λογαριασμό του στο Twitter.