Πέδρο Ντούκε: Από αστροναύτης Υπουργός επιστημών στην Ισπανία

06/06/18 • 18:06 | UPD 06/06/18 • 18:06

Ο Πέδρο Ντούκε είναι ο υπουργός επιστημών της νέας κυβέρνησης του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία.

Ο Πέδρο Ντούκε είναι ο υπουργός επιστημών της νέας κυβέρνησης του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αποφάσισε να ορίσει τον αστροναύτη Πέδρο Ντούκε υπουργό επιστημών της κυβέρνησης που πριν λίγες μέρες εκθρόνισε το Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ντούκε, που έχει σπουδάσει αεροναυπηγική και έγινε διάσημος σε όλη την Ισπανία όταν πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή στο διάστημα, πριν από 20 χρόνια, θα αναλάβει το υπουργείο στο οποίο υπάγονται επίσης τα πανεπιστήμια και ο τομέας της καινοτομίας.

Το 1986 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης και έξι χρόνια αργότερα επιλέχθηκε για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης υποψήφιων αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Εκπαιδεύτηκε στη Ρωσία και τις ΗΠΑ και έκανε την πρώτη του διαστημική πτήση το 1998 με το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Έμεινε για εννέα ημέρες στο διάστημα, πραγματοποιώντας τριάντα επιστημονικά πειράματα που σχετίζονται με θέματα όπως η ανάπτυξη των φυτών και η ανθρώπινη γήρανση έξω από τον πλανήτη Γη.
Οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί παρακολούθησαν την πρώτη του διαστημική περιπέτεια ζωντανά.

Το 2003 επέστρεψε στο διάστημα, αυτή τη φορά με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ που τον μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έχει τιμηθεί επίσης με το περίβλεπτο Βραβείο Πρίγκιπας των Αστουριών για τη διεθνή συνεργασία, το οποίο συχνά αποκαλείται «Νόμπελ του Ισπανόφωνου Κόσμου».

Η πολιτική του δράση περιελάμβανε ως τώρα οξεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και την πολιτική Ραχόι που δεν κοιτούσε το μέλλον και δε φρόντιζε να γίνουν επενδύσεις με επίκεντρο την επιστήμη.

Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais με τίτλο: «Επενδύοντας στην επιστήμη για τα παιδιά μας»