Κινέζοι αγρότες βγάζουν λεφτά από… άχυρα

06/06/18 • 17:25 | UPD 06/06/18 • 17:25

Τα άχυρα είναι η νέα επικερδής πηγή, αφού Κινέζοι αγρότες αποφάσισαν αντί να τα καίνε, να τα εκμεταλλευθούν οικονομικά.

Τα άχυρα είναι η νέα επικερδής πηγή, αφού Κινέζοι αγρότες αποφάσισαν αντί να τα καίνε, να τα εκμεταλλευθούν οικονομικά.

Μέχρι πρότινος, ένα διαρκές περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κίνας προερχόταν από την καύση μεγάλης ποσότητας άχυρου από τους αγρότες.

Πλέον, αυτή η πρακτική αποτελεί παρελθόν, καθώς Κινέζοι αγρότες αποφάσισα να σταματήσουν την καύση που καθυστερούσε σημαντικά άλλες εργασίες τους και να τα χρησιμοποιήσουν διαφορετικά.

Στη κοσμητεία Φουνάν της Κίνας, η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χειροτεχνία. Η περιοχή φημίζεται για τα ψάθινα χειροτεχνήματά της.

Η ιτιά ως πρώτη ύλη αντικαταστάθηκε από το άχυρο και το νέο εγχείρημα είναι η κατασκευή παιδικών επίπλων από θρυμματισμένο άχυρο.

Με το 5% της παραγωγής τέτοιων προϊόντων, μίας μόνο από τις έξι εταιρίες να προέρχεται από το μέχρι τώρα «άχρηστο» υλικό, καταλαβαίνουμε πως οι Κινέζοι καινοτομούν για άλλη μια φορά.

Η ετήσια κατανάλωση άχυρου ξεπερνά τους 100.000 τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από το 90% του άχυρου ανακυκλώνεται. Το σημαντικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει η τιμή του φθάνοντας τα 350 γιουάν (περίπου 55 δολάρια ΗΠΑ) ανά τόνο, 10% πάνω από τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγροτών.

Το άχυρο χρησιμοποιείται επιπλέον, σε ζωοτροφές, στην παραγωγή ενέργειας, την καλλιέργεια μανιταριών και την εκχύλιση κυτταρίνης.