Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος

«Κλείδωσε» η σύνοδος κορυφής Τραμπ – Κιμ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη

01/06/18 • 21:45 | UPD 02/06/18 • 00:29

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί εν τέλει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό, το «δεξί χέρι» του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο τελευταίος, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια «μακρά συνομιλία». Χαρακτήρισε δε «πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα» την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters όμως λίγο αργότερα, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας τουο. «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου», συνέχισε.

Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο μετά την άφιξη στενού συνεργάτη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο.

Τον Κιμ Γιονγκ Τσολ υποδέχθηκε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, ο οποίος τον συνόδευσε κατά την είσοδο του στην προεδρική κατοικία και συγκεκριμένα στο Οβάλ Γραφείο, όπου συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος παρέδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο μία επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «μια ωραία επιστολή».

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη.

Ο Βορειοκορεάτης στρατηγός, ο οποίος είχε διατελέσει σωματοφύλακας του πρώην Βορειοκορεάτη ηγέτη και πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ, βρίσκεται σε μία μαύρη λίστα που υπό κανονικές συνθήκες του απαγορεύει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, λόγω του ρόλου του στο στρατιωτικό κατεστημένο της Βόρειας Κορέας.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του δόθηκε ειδική άδεια να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συναντήσεις που είχε αυτή την εβδομάδα με Αμερικανούς αξιωματούχους.