ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗ 12Η ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντηση με τον Κιμ τον Ιούνιο!

24/05/18 • 16:52 | UPD 24/05/18 • 17:58

Την ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ  Τραμπ με τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονκ Ουν ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.

Την ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ  Τραμπ με τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονκ Ουν ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντάς του πως η συνάντηση στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή. «Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται η «ισχύς» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Να υπενθυμίσουμε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοίνωσει μέσωTwitter ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη. Τον Απρίλιο, ο κ. Τραμπ εξέπληξε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, αποδεχόμενος πρόσκληση να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, λίγο διάστημα αφού ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είχε επιτεθεί κατά του ηγέτη της Β. Κορέας με σκληρές και απαξιωτικές εκφράσεις.

Ανάλογη γλώσσα κατά του Αμερικανού προέδρου είχε χρησιμοποιήσει και το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Η ανακοίνωση της συνάντησης έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας, που άνοιξε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Πιονγιάνγκ και Σεούλ.

Κίνηση καλής θέλησης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τις σήραγγες που που χρησιμοποιούνταν για τις πυρηνικές δοκιμές κατέστρεψε η Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Χερσόνησο.

Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ κατέστρεψε ολοσχερώς το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκι-ρι για να διασφαλίσει την διαφάνεια ως προς τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία προς τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

Μικρή ομάδα από εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης επιλέχθηκε από την Βόρεια Κορέα για να παρευρεθεί στην επιχείρηση ανατίναξης και καταστροφής των σηράγγων, για την οποία η Πιονγιάνγκυν δηλώνει ότι αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής της στην δέσμευση που έχει αναλάβει για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου Yonhap, καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας ακούγονταν εκρήξεις στο σημείο.

Οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι η καταστροφή του πεδίου υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Ειδικοί εξηγούν ότι το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί μετά από έξι πυρηνικές δόκιμες και κατά συνέπεια δεν ήταν χρήσιμο, ενώ μπορεί εύκολα να ξανακατασκευασθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Άλλοι παρατηρούν ότι η Βόρεια Κορέα δέχθηκε να καταστρέψει το πεδίο χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι οι προθέσεις του καθεστώτος για αλλαγή είναι σοβαρές.