Κίνηση καλής θέλησης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Κατέστρεψε σήραγγες για πυρηνικές δοκιμές

24/05/18 • 16:43 | UPD 24/05/18 • 16:44

Τις σήραγγες που που χρησιμοποιούνταν για τις πυρηνικές δοκιμές κατέστρεψε η Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Χερσόνησο.

Τις σήραγγες που που χρησιμοποιούνταν για τις πυρηνικές δοκιμές κατέστρεψε η Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Χερσόνησο.

Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ κατέστρεψε ολοσχερώς το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκι-ρι για να διασφαλίσει την διαφάνεια ως προς τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία προς τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

Μικρή ομάδα από εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης επιλέχθηκε από την Βόρεια Κορέα για να παρευρεθεί στην επιχείρηση ανατίναξης και καταστροφής των σηράγγων, για την οποία η Πιονγιάνγκυν δηλώνει ότι αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής της στην δέσμευση που έχει αναλάβει για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου Yonhap, καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας ακούγονταν εκρήξεις στο σημείο.

Οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι η καταστροφή του πεδίου υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Ειδικοί εξηγούν ότι το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί μετά από έξι πυρηνικές δόκιμες και κατά συνέπεια δεν ήταν χρήσιμο, ενώ μπορεί εύκολα να ξανακατασκευασθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Άλλοι παρατηρούν ότι η Βόρεια Κορέα δέχθηκε να καταστρέψει το πεδίο χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι οι προθέσεις του καθεστώτος για αλλαγή είναι σοβαρές.