Πόλεμος στην Σουηδία; Τι κάνει η κυβέρνηση της χώρας [εικόνες]

22/05/18 • 14:05 | UPD 22/05/18 • 14:05

Φυλλάδια, υπό τον τίτλο «εάν έλθει κρίση ή πόλεμος», με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου αποστέλλει η κυβέρνηση στην Σουηδία προς τα 4,8 εκατ. νοικοκυριά της χώρας, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 50 χρόνια.

Φυλλάδια, υπό τον τίτλο «εάν έλθει κρίση ή πόλεμος», με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου αποστέλλει η κυβέρνηση στην Σουηδία προς τα 4,8 εκατ. νοικοκυριά της χώρας, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 50 χρόνια.

Το 20σελιδο φυλλάδιο, στο οποίο υπάρχουν και εικόνες από σειρήνες, μαχητικά αεροσκάφη και οικογένειες που αφήνουν τις εστίες τους, προετοιμάζει επίσης τον πληθυσμό απέναντι σε κινδύνους όπως τρομοκρατικές ενέργειες, κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ παρέχονται και οδηγίες για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων.

«Η κοινωνία είναι ευάλωτη, οπότε θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας ως άτομα», υποστήριξε ο Νταν Ελίασον, επικεφαλής του εγχειρήματος. «Υπάρχει επίσης ένα έλλειμμα πληροφόρησης όσον αφορά συγκεκριμένες συμβουλές, τις οποίες πρέπει να παρέχουμε», συνεχίζει.

Ο Γιάννης Παπαδάτος στο σημερινό φύλλο του Ελεύθερου Τύπου έγραψε άρθρο για την συγκεκριμένη είδηση. Αναλυτικά γράφει:

Τον Αύγουστο του 2014 η Σουηδία γιόρτασε 200 χρόνια ειρηνικού βίου, σπάζοντας το ρεκόρ της Ελβετίας. Για τελευταία φορά πολέμησε το 1814, όταν προσάρτησε τη Νορβηγία σχεδόν για έναν αιώνα.

Χθες όμως οι κάτοικοι της Στοκχόλμης και άλλων σουηδικών πόλεων ξύπνησαν σε άλλη χώρα… Η κυβέρνηση ξεκίνησε να διανέμει φυλλάδια στα 4,8 εκατομμύρια σουηδικά νοικοκυριά, με οδηγίες για το πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης!

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί ουσιαστικά από το 1943, όταν η Σουηδία κινδύνεψε να χάσει την ουδετερότητά της. Σποραδικά στον Ψυχρό Πόλεμο έκανε κάποιες ασκήσεις ετοιμότητας – όχι όμως σε τόσο δραματικούς τόνους.

Η προοπτική ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και των χωρικών υδάτων από ρωσικά αεροπλάνα και υποβρύχια και η εν γένει στρατιωτική της ταύτιση με τη Δύση, μετά την κρίση της Κριμαίας το 2014, τερμάτισαν ανεπιστρεπτί τις ειδυλλιακές μέρες.

Οι Σουηδοί παραλήπτες του 20σέλιδου φυλλαδίου αντίκρισαν σκίτσα με ελικόπτερα, αντιαεροπορικά, σειρήνες, καταφύγια, γκρεμισμένες γέφυρες, τρομοκράτες και ξένους χάκερ και καλούνται να εφαρμόσουν τα ακόλουθα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο δυσοίωνος τίτλος «Αν έλθει κρίση ή πόλεμος»: «Αποθηκεύστε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, ζεστά ρούχα και υπνόσακους.

Εξοικειωθείτε με τους συναγερμούς. Ολοι οι άνδρες και γυναίκες 16 έως 70 ετών ετοιμαστείτε να συμβάλετε στην ολοκληρωτική άμυνα του έθνους. Μην ακούτε τις ψευδείς ειδήσεις. Μάθετε τι να κάνετε αν πάψουν να λειτουργούν τα κινητά και το ίντερνετ. Ποτέ δεν θα παραδοθούμε…».

Η Σουηδία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες, επαναφέρει την υποχρεωτική θητεία και πέρυσι οργάνωσε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των τριάντα τελευταίων χρόνων.

«Η κοινωνία είναι ευάλωτη, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε και ως άτομα», τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος πολιτικής προστασίας, Νταν Ελίασον. Υπερβολές ή όχι, η ζωή θα δείξει…

Copy link
Powered by Social Snap