Κλιμακώνεται η ένταση

ΗΠΑ: Δεν μιλάμε με τον Άσαντ και δεν φεύγουμε από την Συρία

15/04/18 • 18:29 | UPD 15/04/18 • 18:29

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την εκπομπή «Face the Nation», η Χέιλι σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Συρία αρνείται να λάβει μέρος σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να «παραδώσει» τη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Δαμασκός δεν είναι «άξια» να έχει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσιγκτον: «Δεν πρόκειται να έχουμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Άσαντ».

Επίσης η Χέιλι πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η Χέιλι απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ: την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα, την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ με νέο tweet μίλησε για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συντονισμένη επίθεση των δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά του Άσαντ στην Συρία αλλά και για τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

«Η επιδρομή στη Συρία παραγματοποιήθηκε με τόσο άψογο και ακριβή τρόπο, που το μόνο που βρήκαν να κοροϊδέψουν τα media των Fake News ήταν η χρήση του όρου «Αποστολή Εξετελέσθη». Το ήξερα ότι θα πιάνονταν από αυτό αλλά θεώρησα ότι πρόκειται για έναν τόσο σπουδαίο στρατιωτικό όρο, που έπρεπε να επανέλθει. Χρησιμοποιείτε τον συχνά!», έγραψε στη νέα ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η φράση «Mission Accomplished» που χρησιμοποίησε χθες ο Τραμπ  σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Και αυτό γιατί είχε χρησιμοποιηθεί από τον Τζορτζ Γ. Μπους στην οκταετή θητεία του και έγινε συνώνυμη με την αποτυχία του να τερματίσει έγκαιρα τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ενοχλημένος ο… καλοδιάθετος Άσαντ

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σε ομάδα Ρώσων βουλευτών, ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης κατά της χώρας του, ήταν μια εχθρική πράξη.

Οι Ρώσοι βουλευτές συναντήθηκαν με τον Άσαντ, μετά τα πυραυλικά πλήγματα που δέχθηκε η Συρία από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, σε αντίποινα για φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τους βουλευτές, μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ είχε «καλή διάθεση» ενώ σχολίασε θετικά τις επιδόσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων της σοβιετικής περιόδου (s-400), που χρησιμοποιήθηκαν από την Συρία προκειμένου ν’ αναχαιτιστούν τα πυραυλικά πλήγματα της Δύσης.

Η περαιτέρω διάθεση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με τις αναφορές των ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ ο Άσαντ αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την σιβηρική περιοχή της Χαντιμανσίας στην Ρωσία.

Die Welt: Ποιος έπεισε τον Τραμπ για πυραυλική επίθεση

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μιλάει ψυχρά και σοβαρ