Δεν φεύγουν οι ΗΠΑ

Τραμπ: Η επιδρομή στη Συρία ήταν τόσο τέλεια που κορόιδεψαν μόνο το «Mission Accomplished»

15/04/18 • 16:46 | UPD 15/04/18 • 17:04

Ο Ντόναλντ Τραμπ με νέο tweet μίλησε για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συντονισμένη επίθεση των δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά του Άσαντ στην Συρία αλλά και για τις φράσεις που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον «θρίαμβο» του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με νέο tweet μίλησε για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συντονισμένη επίθεση των δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά του Άσαντ στην Συρία αλλά και για τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

«Η επιδρομή στη Συρία παραγματοποιήθηκε με τόσο άψογο και ακριβή τρόπο, που το μόνο που βρήκαν να κοροϊδέψουν τα media των Fake News ήταν η χρήση του όρου «Αποστολή Εξετελέσθη». Το ήξερα ότι θα πιάνονταν από αυτό αλλά θεώρησα ότι πρόκειται για έναν τόσο σπουδαίο στρατιωτικό όρο, που έπρεπε να επανάλθει. Χρησιμοποιείτε τον συχνά!», έγραψε στη νέα ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η φράση «Mission Accomplished» που χρησιμοποίησε χθες ο Τραμπ  σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Και αυτό γιατί είχε χρησιμοποιηθεί από τον Τζορτζ Γ. Μπους στην οκταετή θητεία του και έγινε συνώνυμη με την αποτυχία του να τερματίσει έγκαιρα τον πόλεμο στο Ιράκ.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι δε θα φύγουν από την Συρία μέχρι να επανέλθει η νομιμότητα. Η Νίκι Χέιλι πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η Χέιλι απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ: την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα, την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

Ενοχλημένος ο… καλοδιάθετος Άσαντ

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σε ομάδα Ρώσων βουλευτών, ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης κατά της χώρας του, ήταν μια εχθρική πράξη.

Οι Ρώσοι βουλευτές συναντήθηκαν με τον Άσαντ, μετά τα πυραυλικά πλήγματα που δέχθηκε η Συρία από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, σε αντίποινα για φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τους βουλευτές, μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ είχε «καλή διάθεση» ενώ σχολίασε θετικά τις επιδόσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων της σοβιετικής περιόδου (s-400), που χρησιμοποιήθηκαν από την Συρία προκειμένου ν’ αναχαιτιστούν τα πυραυλικά πλήγματα της Δύσης.

Η περαιτέρω διάθεση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με τις αναφορές των ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ ο Άσαντ αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την σιβηρική περιοχή της Χαντιμανσίας στην Ρωσία.

Die Welt: Ποιος έπεισε τον Τραμπ για πυραυλική επίθεση

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μιλάει ψυχρά και σοβαρά. «Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Άσαντ για να μη χρησιμοποιεί χημικά όπλα», είπε μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Προφανώς ο Άσαντ δεν πήρε το μήνυμα του περασμένου έτους» πρόσθεσε.

Τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είναι νηφάλια. Ήταν τόσο συγκρατημένος όσο συγκρατημένη ήταν και η στρατιωτική επίθεση τις προηγούμενες ώρες. Ο Μάτις μίλησε μόνο για τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, όχι για την προστάτιδά του Ρωσία.

Όπως εκτιμά η Die Welt o Μάτις ήταν αυτός που – όπως φαίνεται – έπεισε τον Aμερικανικό πρόεδρο να μην κλιμακώσει την επίθεση. Αποφασίζοντας και πάλι για μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση – για να αποφύγει τη σύγκρουση της υπερδύναμης με τη Ρωσία.

Στην ουσία, το μήνυμα ήταν αυτό: Η επιχείρηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη τον Απρίλιο του 2017, όταν οι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ύστερα από τις υποψίες για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια από το συριακό καθεστώς. Τώρα οι ΗΠΑ έπληξαν λιγότερες εγκαταστάσεις αν και ο αριθμός των πυραύλων ήταν περίπου διπλάσιος. Χωρίς να υπάρχουν νεκροί…

Από την Ευρώπη μόνο Βρετανία και Γαλλία μετείχαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η ΕΕ απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για να βρουν πολυμερείς διπλωματικές λύσεις .

«Αλλά στην ουσία, η επίδειξη της δύναμης που ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να κάνει είναι απόδειξη αδυναμίας» εκτιμά η Die Welt. Πολλοί στο περιβάλλον του Tραμπ προφανώς ήθελαν μια πιο σκληρή επίθεση – ίσως ο νέος σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον να πίεζε . Τελικά, ο Mάτις επικράτησε – και ο Τραμπ έκανε μια επιχείρηση που πρέπει να γίνει κατανοητή από τη Ρωσία ως μέγιστη προτροπή, όχι πάρα πολύ ως πρόκληση.

Ο Aμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί μακροπρόθεσμα στο συριακό τέλμα.