Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας: Ελεγχος σε ρωσικό αεροπλάνο στο Λονδίνο – Ενοχλημένη η Μόσχα

31/03/18 • 15:25 | UPD 31/03/18 • 17:14

Ελεγχος φέρεται να έγινε σε αεροπλάνο ρωσικής αεροπορικής εταιρείας σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια τεταμένη για τις σχέσεις των δύο χωρών περίοδο

Ελεγχος φέρεται να έγινε σε αεροπλάνο ρωσικής αεροπορικής εταιρείας σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια τεταμένη για τις σχέσεις των δύο χωρών περίοδο με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Βρετανία, αλλά και των απελάσεων διπλωματών που έχουν προχωρήσει τόσο η Μόσχα όσο και το Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το RT, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τον έλεγχο στο αεροπλάνο ρωσικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για άλλη μια πρόσκληση από την πλευρά των βρετανικών αρχών σε βάρος της Μόσχας.

Η βρετανική αστυνομία επιβιβάστηκε στο ρωσικό αεροπλάνο τύπου A-321, το οποίο έφθασε από το αεροδρόμιο Sheremetyevo στη Μόσχα στην βρετανική πρωτεύουσα την Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RT, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι πρέπει να προχωρήσουν στην επιθεώρηση του αεροπλάνου χωρίς να δώσουν περαίτερω πληροφορίες για τους λόγους της έρευνας, ενώ απαίτησαν από το πλήρωμα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν άφησαν τον πιλότο να βγει από την καμπίνα.

Απελαύνονται 50 Βρετανοί διπλωμάτες από τη Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε στη Βρετανία ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους «λίγοι περισσότεροι από 50» διπλωμάτες της, καθώς επιδεινώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.

Μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο, η Μόσχα ανταπέδωσε απελαύνοντας 23 Βρετανούς διπλωμάτες.

Ωστόσο χθες Παρασκευή ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου εκλήθη εκ νέου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του ζητήθηκε να περιορίσει τη βρετανική διπλωματική αποστολή στο μέγεθος της αντίστοιχης ρωσικής στο Λονδίνο.

Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η Βρετανία θα πρέπει να μειώσει κατά «λίγο περισσότερα από 50» τα μέλη του διπλωματικού της προσωπικού στη Ρωσία.

«Ζητήσαμε ισοτιμία. Οι Βρετανοί έχουν 50 περισσότερους διπλωμάτες από τους Ρώσους», επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι ακόμη 50 Βρετανοί διπλωμάτες θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους, η Ζαχάροβα απάντησε: «Λίγοι περισσότεροι από 50».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ