Διορία μίας εβδομάδας να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η Ρωσία αντεπιτίθεται με μαζικές απελάσεις διπλωματών ως απάντηση στην Ε.Ε.

30/03/18 • 16:44 | UPD 30/03/18 • 19:26

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να επιθυμεί την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλες τις χώρες, περιλαμβάνομένων των ΗΠΑ, παρά την απόφαση της Μόσχας να απελάσει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες ως αντίποινα για την αντίστοιχη κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να επιθυμεί την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλες τις χώρες, περιλαμβάνομένων των ΗΠΑ, παρά την απόφαση της Μόσχας να απελάσει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες ως αντίποινα για την αντίστοιχη κίνηση της Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Μόσχας αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διπλωματία.

«Δεν είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε διπλωματικό πόλεμο», τόνισε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία αναγκάστηκε να λάβει μέτρα ως απάντηση στις μη φιλικές και παράνομες ενέργειες της Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την απόφαση κάποιων παρόχων δορυφορικών και ψηφιακών καναλιών να σταματήσουν τη μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλοντας ότι μοιάζει παράνομη και μεροληπτική.

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε χθες Πέμπτη ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία».

Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Μόσχα απελαύνει περισσότερους διπλωμάτες

Η Ρωσία αποφάσισε σήμερα να απελάσει δύο Ολλανδούς διπλωμάτες, σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ολλανδία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Ρωσία Ρενέ Γιόνες-Μπος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Δύο συνάδελφοί μου εγκαταλείπουν τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», σημείωσε η ίδια την ώρα που αναχωρούσε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε κληθεί να παρουσιαστεί.

Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απελαύνει δύο Ιταλούς διπλωμάτες, στους οποίους δίδει διορία μιας εβδομάδας να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ και το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα απελάσει έναν Φινλανδό διπλωμάτη από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν σήμερα οι πρεσβευτές εννέα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων αυτοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μιλούν με τους Ρώσους διπλωμάτες που απελαύνονται από την χώρα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους ρώσους διπλωμάτες που απελαύνονται αδικαιολόγητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Επισημαίνουμε τη έντονη ενεργοποίηση προκλητικών ενεργειών κατά των ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι «τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση για την αδικαιολόγητη απέλαση 60 συνεργατών των ρωσικών διπλωματικών αποστολών, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες για να έρθουν σε επαφή μαζί τους».

«Στις ΗΠΑ προφανώς αποφάσισαν να παίξουν με τον εξής συνδυασμό: οι επίσημες αρχές αδικαιολόγητα απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που συμπεριφέρονται όλο και πιο επιθετικά επιχειρούν την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουν την δύσκολη αυτή στιγμή για τους δικούς μας ανθρώπους. Καμία από τις προφανείς προθέσεις τους δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά η συμπεριφορά αυτή είναι κυνική και αποκρουστική, λες και στην Ουάσιγκτον δεν γνωρίζουν πλέον ποια είναι τα πλαίσια της στοιχειώδους απρέπειας» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά τα περιστατικά καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα.

Τέσσερις Γερμανοί και τρεις Τσέχοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Ρωσία

Η Ρωσία θα απελάσει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις αξιωματούχους της ρωσικής αποστολής στη Γερμανία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία και να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Βερολίνο απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης εμπλοκής της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας γνωστοποίησε ότι τρεις Τσέχοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε «λυπηρή» την απάντηση της Ρωσίας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, επισημαίνοντας πως η Μόσχα παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς δηλητηρίασε τον Σκριπάλ και την κόρη του σε βρετανικό έδαφος.

«Είναι λυπηρό, αλλά δεδομένης της προηγούμενης συμπεριφοράς της Ρωσίας, αναμέναμε μια (τέτοια) απάντηση» είπε μια εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των απελάσεων διπλωματών από χώρες της Δύσης.

Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό συμπέρασμα παρά μόνο ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο. Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Χημικών Όπλων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν χώρες από ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας».

 Η Μόσχα απελαύνει δύο Ισπανούς διπλωμάτες, έναν Νορβηγό διπλωμάτη, έναν Ιρλανδό κι έναν Κροάτη

Η Ρωσία απέλασε σήμερα δύο Ισπανούς διπλωμάτες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας RTVE, στο πλαίσιο των αντιποίνων της Μόσχας για την απέλαση δύο Ρώσων αξιωματούχων από τη Μαδρίτη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στον απόηχο της υπόθεσης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία.

Οι δύο Ισπανοί διπλωμάτες που απελάθηκαν είναι ο προσωπάρχης της πρεσβείας και ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το RTVE, που επικαλείται πηγές από την ισπανική αποστολή στη Μόσχα.

Επιπλέον, η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει έναν Νορβηγό διπλωμάτη μετά την απόφαση της Νορβηγίας να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη από το Όσλο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ, μετέδωσε το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών είπε στη νορβηγική τηλεόρασης ότι η απέλαση του διπλωμάτη της από τη Ρωσία είναι «αδικαιολόγητη».

Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο της Ιρλανδίας RTE μετέδωσε, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ότι η Ρωσία απέλασε έναν Ιρλανδό διπλωμάτη, ενώ κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη σε σχέση με την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας γνωστοποίησε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η Μόσχα ανέστειλε την άδεια παραμονής στη Μόσχα ενός Κροάτη διπλωμάτη.

Νωρίτερα η Κροατία απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη σε σχέση με την υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ.

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν οι πρεσβευτές 9 χωρών της ΕΕ

Νωρίτερα,  πρεσβευτές των ξένων χωρών που έλαβαν «μη φιλικά» μέτρα απέναντι στην Ρωσία όσον αφορά την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια εκλήθησαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν σήμερα οι πρεσβευτές εννέα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων αυτοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.
Οι πρεσβευτές αυτών των χωρών, όπως και αυτοί της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας άρχισαν νωρίτερα σήμερα να φτάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα και το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επικαλούμενο εικονολήπτη του που βρίσκεται εκεί ότι στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας εθεάθησαν να φτάνουν με τα επίσημα αυτοκίνητά τους αξιωματούχοι των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Ουκρανίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Καναδά.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εκλήθησαν οι πρεσβευτές «πολυάριθμων χωρών που ανέλαβαν μη φιλική δράση κατά της Ρωσίας σε αλληλεγγύη με τη Βρετανία εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ».
«Στους απεσταλμένους θα επιδοθούν νότες διαμαρτυρίας και αυτοί θα ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της ρωσικής πλευράς», σημείωσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ και πλήθος δυτικών χωρών απελαύνουν περισσότερους από 100 Ρώσους διπλωμάτες και η Μόσχα έχει πει ότι τα μέτρα αντιποίνων που θα λάβει η ίδια θα αντανακλούν ακριβώς τις ενέργειες που γίνονται εναντίον της.
Ο Λόρι Μπρίστοου, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία, ο οποίος είχε κληθεί επίσης σήμερα να παρουσιαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, αρνήθηκε να σχολιάσει κατά την έξοδό του από το κτίριο σχετικά με αυτά που διαμείφθηκαν στο υπουργείο.

Αντιθέτως ο Γερμανός πρεσβευτής Ρούντιγκερ φον Φριτς δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, αλλά σημείωσε ότι το Βερολίνο παραμένει ανοιχτό σε έναν διάλογο με την Μόσχα.

Εξάλλου χθες το βράδυ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες και οτι θα απελάσει και άλλους από άλλες χώρες που συσπειρώθηκαν με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον στην λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει στην ενέργεια αυτή της Ρωσίας.

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας εθεάθησαν να φτάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ το πρακτορείο RIA μετέδωσε παράλληλα ότι εκεί έφτασε επίσης ο πρεσβευτής της Πολωνίας.
Εικονολήπτης του Reuters που βρίσκεται εκεί και είχε δει αρχικά να φτάνει στο υπουργείο το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Βρετανό πρεσβευτή, είδε στη συνέχεια να φτάνει στο υπουργείο ο πρεσβευτής της Ολλανδίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Τσεχίας, της Ουκρανίας και του Βελγίου.

Βγαίνοντας από το κτίριο, ο Γερμανός πρεσβευτής Ρούντιγκερ φον Φριτς δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη Βρετανία, αλλά σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε έναν διάλογο και επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα.