«Ξεπέρασες τα όρια»

Ο Ερντογάν τώρα απειλεί και τον Μακρόν λόγω των Κούρδων

30/03/18 • 13:04 | UPD 30/03/18 • 13:07

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αυτή την φορά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αυτή την φορά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αποκαλύπτει ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων της Τουρκίας και της Γαλλίας επικράτησαν υψηλοί τόνοι.

«Θέλω να επισημάνω ότι μου προκαλεί έντονη στεναχώρια το τελευταίο διάστημα η λανθασμένη στάση της Γαλλίας. Διαπίστωσα ότι έλεγε περίεργα πράγματα. Αν και σε υψηλή συχνότητα, υποχρεώθηκα να επισημάνω στον ίδιον. Κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε μια θέση, η οποία δεν είναι αποδεκτή.Όσοι υποδέχθηκαν χθες με τιμές τους εκπρόσωπους τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας. Η ίδια τρομοκρατική ομάδα σήμερα το πρωί επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας μας. Έχουμε 6 μάρτυρες, μέλη δυνάμεων ασφαλείας και 4 στρατιώτες και 3 μέλη δυνάμεων ασφαλείας τραυματίες. Σε περίπτωση που είναι πραγματική η πρόταση της Γαλλίας περί διαμεσολάβησης, αυτή η δήλωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δήλωση που ξεπερνά τα όρια και το ανάστημα, του ατόμου που την προβάλλει. Ποιος σου ανέθεσε ένα τέτοιο καθήκον; Εμείς δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές. Από πότε η Τουρκία επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις;»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε στην Γαλλία προειδοποίηση: «Όσοι κοιμούνται με τους τρομοκράτες και τους φιλοξενούν στα παλάτια τους, αργά ή γρήγορα θα κατανοήσουν το λάθος τους. Όσα συνέβησαν σε εμάς θα μπορούσαν να συμβούν και στη Γαλλία. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να συζητήσουν μαζί μας το μέλλον που μπορούμε να οικοδομήσουμε στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ. Επιθυμούμε να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοικοδομηθούν οι πόλεις της Συρίας που καταστράφηκαν και θα επιστρέψουν στις εστίες τους οι πρόσφυγες. Καθώς φιλοξενούσατε στο Παλάτι σας επτά τρομοκράτες προβληματιστήκατε καθόλου για την κατάσταση των προσφύγων;»

Η έκρηξη του Ερντογάν ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για παροχή υποστήριξης στο κουρδικό κίνημα.