Υπόθεση Σκριπάλ: Δεχτείτε την ευθύνη σας λένε οι Βρετανοί – Φέρτε αποδείξεις απαντούν οι Ρώσοι

19/03/18 • 12:07 | UPD 19/03/18 • 12:43

Η Ρωσία κάνει λάθος αρνούμενη κάθε ευθύνη για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος απέσπασε τη στήριξη και άλλων χωρών της ΕΕ

Η Ρωσία κάνει λάθος αρνούμενη κάθε ευθύνη για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος απέσπασε τη στήριξη και άλλων χωρών της ΕΕ παρότι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την επίθεση.

Κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την υποστήριξή του στη Βρετανία, ενώ ο ΥΠΕΞ του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια πραγματική έρευνα για την επίθεση».

«Η ρωσική άρνηση είναι όλο και πιο παράλογη», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το περιστατικό.

«Πρόκειται για μια τυπικη ρωσική στρατηγική…δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν κανέναν», είπε ο Τζόνσον ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στο τραπέζι εδώ στις Βρυξέλλες, η οποία να μην έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από κάποιου είδους κακή ή ενοχλητική συμπεριφορά της Ρωσίας».

Χθες Κυριακή ο Τζόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποθηκεύει ποσότητες του νευροτοξικού παράγοντα Novichok, ο οποίος παρασκευάστηκε τη σοβιετική εποχή και χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των Σκριπάλ, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

Από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ακούσουν αυτά που έχει να τους πει σήμερα ο Τζόνσον: «Θα ενημερώσει τους υπουργούς, θα συζητήσουμε και…θεωρώ, νομίζω ότι θα ενημερωθείτε από εμάς αργότερα σήμερα το πρωί για μια κοινή μας θέση (στο ζήτημα)».

«Πάντα περιμένω ενότητα», είπε η ίδια αναφερόμενη στην αλληλεγγύη στους κόλπους της ΕΕ απέναντι στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο θα πρέπει είτε να στηρίξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς του πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία είτε να ζητήσει «αργά ή γρήγορα» συγγνώμη.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι ευθύνεται για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νοβιτσόκ, που είχε παρασκευαστεί την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι ισχυρισμοί της Βρετανίας είναι «δύσκολο να εξηγηθούν … είναι αβάσιμοι και συκοφαντικοί».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Κυριακή πως είναι ανοησία να πιστεύει κανείς ότι η Μόσχα ευθύνεται για την επίθεση.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως οι αρνήσεις της Ρωσίας είναι «όλο και πιο παράλογες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ