Αποκάλυψη Telegraph: Ετσι δηλητηρίασαν τον Σκριπάλ και την κόρη του

16/03/18 • 14:33 | UPD 16/03/18 • 14:37

Στη βαλίτσα της κόρης του Σκριπάλ, προτού αναχωρήσουν από Μόσχα για Βρετανία, είχαν τοποθετήσει τη νευροπαραλυτική ουσία, με την οποία τους δηλητηρίασαν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο 66χρονος ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου. Οι δυο τους νοσηλεύονται έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση και έχει ξεσπάσει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας-Ρωσίας για το ποιος ευθύνεται.

Η Γιούλια Σκριπάλ ταξίδεψε αεροπορικώς στο Λονδίνο από την Ρωσία στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Οι βρετανοί ερευνητές διερευνούν την υπόθεση να είχε εμποτιστεί με την νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση κάποιο ρούχο, κάποιο καλλυντικό ή κάποιο δώρο που ανοίχτηκε στο σπίτι του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, γράφει επίσης η Telegraph, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι στην δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα και της κόρης του χρησιμοποιήθηκε η τοξική ουσία Νοβιτσόκ, ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που δημιουργήθηκε από τον σοβιετικό στρατό και με βάση τις συνθήκες θα έπρεπε να είχε καταστραφεί.

Από την ουσία αυτή δηλητηριάστηκε και ένας Βρετανός αστυνομικός που αντιμετώπισε το περιστατικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ