Κοινό ανακοινωθέν εναντίον της Ρωσίας

Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν και Μέι στριμώχνουν τον Πούτιν για την δηλητηρίαση του Σκριπάλ

15/03/18 • 15:35 | UPD 15/03/18 • 15:38

Οσο περνούν οι ώρες τόσο περισσότερο κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου με αφορμή την δηλητηρίαση του διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκπριάλ. 

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο δηλώνουν ότι η επίθεση με στρατιωτικής χρήσης νευροτοξικό παράγοντα ενός τύπου που έχει παρασκευασθεί από τη Ρωσία αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνιστά επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η αποτυχία της Ρωσίας να απαντήσει στο νόμιμο αίτημα της Βρετανίας για μια εξήγηση, αποδεικνύει την ευθύνη της.

Οι 4 ηγέτες σημειώνουν ότι η χρήση χημικού όπλου συνιστά επίθεση στη βρετανικής κυριαρχία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στο μεταξύ, ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα.  Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στην νατοϊκή αλληλεγγύη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα για τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.