Με νευροπαραλυτικό παράγοντα δηλητηριάστηκε ο Ρώσος κατάσκοπος στην Αγγλία

07/03/18 • 20:37 | UPD 07/03/18 • 21:03

Η βρετανική αστυνομία έκανε γνωστό ότι ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Η Σκότλαντ Γιάρντ χαρακτήρισε το περιστατικό απόπειρα δολοφονίας, όμως απέφυγε να κατονομάσει την ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ή εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος.

«Πιστεύουμε πως τα δύο άτομα που νόσησαν ήταν στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένα», είπε ο υποδιοικητής της Σκότλαντ Γιάρντ, Μαρκ Ράουλι.

Τα δύο θύματα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Σόλσμπουρι, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται πλέον η ζωή και ενός εκ των αστυνομικών που εξέτασαν το σημείο όπου βρέθηκαν τα δύο θύματα.

Ο 66χρονος πλέον Σκπρίπαλ υπηρετούσε στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας όμως το 2006 καταδικάστηκε για προδοσία μετά την αποκάλυψη ότι δρούσε ως διπλός πράκτορας προς όφελος της Βρετανίας.

Το 2010 αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατέφυγε στην Αγγλία, όπου και ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Την υπόθεση έχει αναλάβει τη αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιάρντ.