νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Να διαβάσει το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία καλεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

28/02/18 • 09:52 | UPD 28/02/18 • 09:54

Ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκεχειρία στη Συρία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Aφριν.

Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης 

H εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, έδειξε τη διαφωνία των ΗΠΑ σχετικά με τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ου πραγματοποιεί η Τουρκία στη Συρία  μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η εκεχειρία ισχύει για όλη την Συρία. Η  Τουρκία  πρέπει να ξαναδιαβάσει καλά και από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση προβλέπει την εκεχειρία 30 ημερών σε όλη τη Συρία . Συστήνουμε στην Τουρκία να ξαναδιαβάσει την απόφαση» δήλωσε η Nauert.

Η Άγκυρα απάντησε άμεσα στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy δήλωσε πως «οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών  των ΗΠΑ δεν έχουν καμία βάση και δείχνουν πως ή δεν έχει καταλάβει το στόχο της απόφασης ή προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια. Ο Aksoy υποστήριξε πως στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν γίνεται αναφορά στο Αφρίν. Ο ίδιος υποστήριξε πως η επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν είναι βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ για αυτοάμυνα και επιτέθηκε με σκληρό τόνο στις ΗΠΑ αναφέροντας πως ᾽᾽αντί να κάνουν δηλώσεις που στηρίζουν τους τρομοκράτες ας εστιάσουν την προσοχή τους στο να εμποδίσουν τις επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία εναντίον των αθώων πολιτών».

Η απόφαση του ΟΗΕ

Η Απόφαση 2401, που εγκρίθηκε ομόφωνα το Σάββατο από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Το ψήφισμα αφήνει ωστόσο περιθώριο για την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς δεν προβλέπει κατάπαυση του πυρός για τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων τζιχαντιστικών ομάδων και οργανώσεων (Ισλαμικό Κράτος , Αλ Κάιντα/Αλ Νούσρα).

Οι εν λόγω «οντότητες» ορίζονται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τον λόγο αυτό η κ. Νάουερτ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι εξαιρέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για την περίπτωση του Αφρίν.

Παρόλα αυτά, ο τουρκικός στρατός φαίνεται πως συνεχίζει απρόσκοπτα την πολεμική του δραστηριότητα στο Αφρίν, παραβιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.