Μακρόν, Ερντογάν, κυπριακή ΑΟΖ, Αφρίν

«Ράπισμα» Μακρόν σε Ερντογάν για Κύπρο και Αφρίν

26/02/18 • 15:28 | UPD 26/02/18 • 15:28

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να αναστείλει την επέμβασή της στην Αφρίν τις Συρίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα ανοιχτά της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την αναζήτηση υδρογονανθράκων, και σημείωσε «την ανάγκη να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία της Κύπρου».

Αναφερόμενος στη Συρία, ο κ. Μακρόν είπε στον κ. Ερντογάν ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, όπου ο τουρκικός στρατός έχει επέμβει από τα τέλη Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου «αφορά ολόκληρη τη συριακή επικράτεια, περιλαμβενομένης της Αφρίν, και πρέπει να τεθεί σε ισχύ παντού και από τους πάντες χωρίς καθυστέρηση», είπε ο κ. Μακρόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την δική του πλευρά το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu τόνισε απλώς πως ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Άγκυρα προσδίδει την μέγιστη σημασία στο να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.