Αυτός είναι ο φοβιτσιάρης αστυνομικός που άφησε να γίνει το μακελειό της Φλόριντα [εικόνα]

23/02/18 • 12:33 | UPD 23/02/18 • 14:57

Ένας οπλισμένος βοηθός σερίφη βρισκόταν στον χώρο του λυκείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας κατά τη διάρκεια του μακελειού της 14ης Φεβρουαρίου, όταν 17 μαθητές κι εκπαιδευτικοί έχασαν τη ζωή τους, αλλά δεν αντιμετώπισε τον νεαρό που είχε ανοίξει πυρ, γνωστοποίησε ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ της Φλόριντας, ο Σκοτ Ίσραελ, την Πέμπτη.

Όταν στις 14 Φεβρουαρίου ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ εκτέλεσε εν ψυχρώ 14 μαθητές και τρεις καθηγητές, ο Σκοτ Πίτερσον ήταν παρών στο σχολείο. Αλλά αντί, ως βοηθός σερίφη, να υπερασπιστεί τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου, προτίμησε να κρυφτεί για να σώσει την ζωή του.

Έξι λεπτά κράτησε η επίθεση του Κρουζ. Τα 5:30, ο Πίτερσον κρυβόταν. Αυτό αποκάλυψε ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ της Φλόριντας, Σκοτ Ίσραελ. Ο οποίος είχε αποφασίσει να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Πίτερσον. Αλλά τον… πρόλαβε και υπέβαλε την παραίτησή του.

Τη μοιραία μέρα, ο Σκοτ Πίτερσον είχε υπηρεσία στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας. Όταν ο Νίκολας Κρουζ μπήκε στο κτίριο και άνοιξε πυρ, ο Πίτερσον προτίμησε να μείνει… έξω.

Άλλοι δυο βοηθοί του σερίφη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή δεν αντέδρασαν ουσιαστικά σε πολλές καταγγελίες και παράπονα εναντίον του Κρουζ τα τελευταία 10 χρόνια

Οι ενέργειες του Πίτερσον καταγράφηκαν σε βίντεο. «Αυτό που είδα ήταν ένας βοηθός σερίφη να φτάνει στη δυτική πλευρά του κτιρίου 12, να παίρνει θέση εκεί. Δεν μπήκε ποτέ μέσα», είπε ο Ίσραελ.

Το κτίριο 12 είναι εκείνο όπου, σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης του μακελειού σκότωσε τα περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με τον Ίσραελ, το περιστατικό διήρκησε έξι λεπτά. Ο Πίτερσον έφτασε στο κτίριο, 90 δευτερόλεπτα αφού ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Και έμεινε έξω από αυτό για τέσσερα λεπτά!

Όταν ρωτήθηκε τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο βοηθός σερίφη, ο Ίσραελ απάντησε: «Να πάει μέσα, να αντιμετωπίσει τον δολοφόνο, να σκοτώσει τον δολοφόνο».

Ο Πίτερσον δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο δεν εισήλθε στο κτίριο, επεσήμανε ο σερίφης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει προς το παρόν στη δημοσιότητα το βίντεο και ίσως να μην το κάνει ποτέ, «εξαρτάται από την κατηγορούσα αρχή και την υπόθεση» που θα στοιχειοθετηθεί εναντίον του 19χρονου Κρουζ.

Ο δράστης του μακελειού κατάφερε να βγει από το σχολείο όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία μαζί με τους μαθητές που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα πυρά του.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σχολείο πίστεψαν ότι ο δράστης ήταν ακόμη μέσα στο κτίριο, βασιζόμενοι στο βίντεο που είχε καταγράψει μια κάμερα ασφαλείας το οποίο πίστεψαν ότι τους δείχνει εικόνες σε απευθείας μετάδοση. Στην πραγματικότητα οι εικόνες που παρακολουθούσαν είχαν καταγραφεί 20 λεπτά νωρίτερα.

Ωστόσο χθες ο Τόνι Πουστίτσι διοικητής της αστυνομίας της πόλης Κόραλ Σπρινγκς, γειτονικής του Πάρκλαντ, τόνισε ότι το λάθος οφείλεται «στον ανθρώπινο παράγοντα», όμως δεν έθεσε σε κίνδυνο ζωές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κρουζ περιδιάβαινε σε ένα εμπορικό κέντρο για περισσότερο από μία ώρα μετά το μακελειό και πήγε σε δύο ταχυφαγεία προτού τον εντοπίσουν οι αρχές και τον συλλάβουν.

Ο Ίσραελ επεσήμανε χθες ότι αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον βοηθό σερίφη, όμως αυτός πρόλαβε να υποβάλει την παραίτησή του. Επίσης δύο ακόμη βοηθοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή δεν αντέδρασαν με τον προσήκοντα τρόπο σε πολλές καταγγελίες και παράπονα εναντίον του Κρουζ τα τελευταία 10 χρόνια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ